Index Vakbarát Hírportál

Több mint tízezer embert evakuáltak, miután a Mayon vulkánból ömlik a láva

2023. június 12., hétfő 18:27

Vasárnap lávát és kén-dioxidot lövellt ki a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja, a Mayon. A hatóságok közölték, már több mint tízezer embert és haszonállatot evakuáltak a környékről. A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak.

A Fülöp-szigeteki Vulkanológiai és Szeizmológiai Intézet közölte, 

az elmúlt 24 órában a Mayon vulkán 21-szer okozott vulkanikus földrengést, 260 alkalommal történt sziklaomlás miatta és kráteréből folyamatosan folyik ki a láva.

  – írta a CNN

Az intézet azt javasolta, hogy a Mayon vulkán hat kilométeres körzetében evakuálják a lakosságot a sziklaomlások és a földrengések veszélye miatt. 

A fülöp-szigeteki hatóságok már csaknem 13 ezer lakost evakuáltak az ország fő szigetének délkeleti részéről.

A szakemberek már kitelepítették a veszélyzónában élők 88 százalékát, a többi ember mentése jelenleg is zajlik. A hatóságok emellett tízezer haszonállatot – köztük teheneket, kecskéket és sertéseket – evakuáltak a vulkánkitörés által veszélyeztetett területekről.

A Luzon szigeten található Mayon a világ egyik legaktívabb vulkánja, amely legutóbb 2018-ban tört ki. Akkor szintén több ezren hagyták el otthonukat, a közeli városokat pedig elborította a vulkánból származó vastag hamuréteg.

Több aktív vulkán is van a szigeten

Nemrég szintén vulkánkitörésre figyelmeztettek a Fülöp-szigeteken, június elsején a Bulusan vulkán kitörésétől tartottak a helyiek.

A Bulusan vulkán a délnyugati országrészben lévő Sorsogon tartomány Luzon szigetén található, május 31-én kőzetrepedésekkel járó nyugtalanító jeleket adott. Az általa okozott rengések közül ötöt észleltek 2,71 és 6,56 kilométer közötti mélységben, a vulkán keleti szektora alatt.

Az intézet akkor arra kérte a polgári légi közlekedési hatóságot, hogy tegyen javaslatot a pilótáknak a vulkán csúcsának elkerülésére.

A Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánjától, a Mayontól 70 kilométerre délkeletre fekvő Bulusan tavaly júniusban 17 percen át lövellte a hamut 1 kilométer magasba, beborítva a tartomány egyes részeit. A hatóságok akkor arra kényszerültek, hogy evakuálják a környékbeli lakosságot.

Rovatok