Index Vakbarát Hírportál

Silvio Berlusconi családja közölte a korábbi miniszterelnök temetésének részleteit

2023. június 12., hétfő 17:34

Silvio Berlusconi, a II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban volt miniszterelnöke hétfőn 86 éves korában meghalt. Berlusconi családja közleményben tudatta a temetés menetét.

Szerdán Milánóban búcsúztatják állami tiszteletadással Silvio Berlusconit – közölte a korábbi olasz miniszterelnök családja.

A tájékoztatás szerint 

a gyászszertartást a milánói dómban tartják délután három órakor, amelyet Mario Delpini milánói érsek celebrál, és amelyen Sergio Mattarella államfő is részt vesz.

Alfredo Mantovano helyettes államtitkár bejelentette, hogy országos gyászt hirdetnek az állami temetés napjára.

Berlusconi médiavállalata, a Mediaset közölte, hogy a politikust a milánói dómban tartandó gyászszertás előtt közbiztonsági okokból – az eredeti tervektől eltérően – nem ravatalozzák fel a Mediaset tévébirodalom Milánó melletti, Cologno Monzese-i gyártóbázisán.

Orbán Viktor is elbúcsúzott

A magyar kormányfő közismerten remek viszonyban volt az olasz jobboldali politikussal. Orbán Viktor a halálhírt követően szinte azonnal megemlékezett Berlusconiról, halála ugyanis egy nagy barátság végét is jelenti számára.

„Elment a nagy harcos” – írta a magyar kormányfő közösségi oldalán.

Nyugodj békében, barátom

– tette hozzá a miniszterelnök olasz nyelven.

Az elmúlt évtizedek legsikeresebb olasz politikusa

Berlusconi 57 évesen lépett a politikai színtérre. Ő lett a jobboldali Forza Italia! párt vezetője, amely az ország szabadpiacát, valamint a szabadságon és az igazságosságon alapuló társadalmi egyenlőséget kívánta elérni. Ennek eredményeként Silvio Berlusconinak egy különleges rekordot sikerült elérnie a nyugati demokráciák történetében: pártja alig 60 nappal az alapítása után, 1994-ben az olaszországi parlamenti választások győztese lett. Politikai elemzők abban látták a sikerét, hogy a három, saját tulajdonában álló televíziócsatorna gyorsan és hatékonyan állt a párt szolgálatába. Kormánya azonban szövetségesei árulása miatt hamar megbukott.

Silvio Berlusconi a II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban volt miniszterelnöke. Három alkalommal töltötte be ezt a tisztséget: 1994-től 1995-ig, 2001-től 2006-ig, majd 2008-tól 2011-ig. Technikailag ez négy periódusnak számít, mert kormányátalakítás után – ahogy ez kormányával 2005-ben történt – a régi-új kormánynak ismét fel kellett esküdnie a bizalmatlansági szavazást követően.

Életéről és karrierjéről itt olvashat bővebben.

(Borítókép: Silvio Berlusconi 2022. szeptember 25-én. Fotó: Antonio Masiello / Getty Images)

 

Rovatok