Index Vakbarát Hírportál

Megvannak a montenegrói parlamenti választás előzetes eredményei

2023. június 12., hétfő 06:29

A Milojko Spajic vezette, tavaly alapított centrista Európa Most! mozgalom szerezte a legtöbb szavazatot vasárnap a montenegrói előrehozott parlamenti választáson a CeMI – ellenőrző és kutatóközpont – közvélemény-kutató előzetes eredményei szerint.

Spajic időközben bejelentette pártja választási győzelmét. „Hatalmas győzelem ez az Európa Most! mozgalom számára. A nyomás ellenére parlamenten kívüli pártból kevesebb mint egy év alatt Montenegró legnagyobb pártjává lettünk” – hangoztatta a volt pénzügyminiszter.

Nyilvánvaló, hogy mi fogjuk megalakítani az új Európa-barát kormányt

– tette hozzá podgoricai sajtótájékoztatóján.

A CeMI országosan 400 szavazóhelyiségből gyűjtött reprezentatív mintájának 90,5 százalékos feldolgozottsága mellett az Európa Most! a voksok 25,5 százalékát szerezte meg. A mozgalom bár a legtöbb voksot szerezte, koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányalakításhoz.

Második helyen az előrejelzések szerint a 1990 és 2020 között kormányzó, balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) végzett a voksok 23,8 százalékával. A Demokratikus Front vezette Montenegró jövőjéért konzervatív választási szövetség pedig harmadik helyen végzett az előrejelzés szerint a szavazatok 14,7 százalékával.

A Demokratikus Montenegró és az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom választási szövetsége a voksok 12,3 százalékával negyedik helyen áll. A CeMI szerint a választói részvétel mintegy 56 százalékos volt, ami lényegesen alacsonyabb, mint a legutóbbi, 2020-as parlamenti választás alkalmával.

Az országos választási bizottság a végleges eredményeket várhatóan a napokban fogja közzétenni, tájékoztatásuk szerint 15 párt és pártszövetség versengett a 81 parlamenti helyért – írta az MTI.

Rovatok