Index Vakbarát Hírportál

Házak és utak kerültek víz alá Erdélyben

2023. június 12., hétfő 12:44

Több száz háztartás került víz alá Erdély több megyéjében az elmúlt napok esőzései és áradásai miatt, és harminc településen a katonai tűzoltók segítségére volt szükség.

A katasztrófavédelem (IGSU) hétfőn közölte, hogy az elmúlt 24 órában 4300 katonai tűzoltó segédkezett több erdélyi megyében az árvízkárok elhárításában. A jelentés szerint

204 házat, melléképületet és pincét árasztott el a víz, 177 udvar és 27 út került víz alá. A viharos szélben kidőlt fák autókat rongáltak meg.

A Temes megyei Nagyszentmiklóson több udvarról és épületből kellett kiszivattyúzni a vizet a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. A bánsági megye több településére – Nagyszentmiklós, Óbesenyő, Csanád, Sárafalva, Óbéba és Valkány – hétfőn harmadfokú riasztást adtak ki a meteorológusok – számolt be az MTI az Agerpres román hírügynökség alapján.

Fehér megyében Sárdon, Gyulafehérváron és Balázsfalván házak pincéi, tömbházak alagsora került víz alá a közeli folyók áradása és a lehullott nagy mennyiségű eső miatt. Háztartásokból, udvarokból, pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet Szeben megye több településén és Nagyszebenben is.

Az elmúlt hétvégén Románia húsz megyéjében álltak készenlétben a vészhelyzeti felügyelőségek, tizenkét megyében kellett mobiltelefonos riasztást kiadni a lakosságnak a viharos időjárás miatt. A hatóságok hétfőn is készenlétben állnak, mivel az ország délnyugati, nyugati és középső részének több megyéjére kedd reggelig érvényes első- és másodfokú vihar- és árvízriasztást adtak ki.

A román meteorológiai szolgálat (ANM) jelentése szerint öt délnyugati megyére – Mehedinti, Gorj, Krassó-Szörény, Valcea és Hunyad – harmadfokú; tizenhatra másodfokú, tizenegyre pedig elsőfokú riasztást adtak ki. Az ország délnyugati régiójában rövid idő alatt négyzetméterenként 70-80 liter csapadék is lezúdulhat.

Mint megírtuk, Romániában június elején földrengés is volt, amelynek következtében több száz ház megrongálódott.

Rovatok