Index Vakbarát Hírportál

Mégsem Finnország a világ legboldogabb országa?

2023. június 13., kedd 10:48

Finnországot az utóbbi hat évben a világ legboldogabb országának mutatta ki egy nemzetközi ranglista, a World Happiness Report. Maguk a finnek viszont azt mondják: szerintük ez nincs így, a felmérés készítői félreértelmezhettek valamit.

A World Happiness Report idén publikált ranglistájáról ebben a cikkünkben írtunk. A listán a finnek az első, a magyarok pedig az 51. helyen végeztek. 

Most az insider.com járta körbe alaposan azt, hogy valóban Finnország-e a világ legboldogabb országa. Egy finn egyetemi kutató, Martela a portálnak azt mondta:

a finnek valóban nagyon szabadok és jól élnek, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt értékelni is tudják.

A World Happiness Report jelentésében korábban azt írták, hogy többek közt a magas szintű közbiztonság, a társadalomba vetett bizalom hozzájárulhat ahhoz, hogy Finnország ilyen jó helyezést ért el.

A kutató erre példaként hozta fel, hogy – sok másik országgal ellentétben – náluk már a 7 éves gyerekek is teljesen egyedül mehetnek iskolába vagy játszani a barátaikkal. „Ez egy olyan dolog, amit a finnek sem vesznek észre, ha nem jártak külföldön. Egyszerűen úgy gondolják, hogy ez magától értetődik” – fogalmazott a kutató.

Az Insider azt is hozzátette, hogy a finneknél nem jellemző a túlóra sem, nem stresszelnek a munka miatt, és „összhangban élnek” a természettel (pl. szinte mindenki tud tábortüzet gyújtani, számukra ez is magától értetődő), amik hozzájárulhatnak a boldogsághoz. Mindezekkel együtt ők maguk sem értik, hogy miért tartják őket a világ legboldogabb országának.

Állandóan meglep minket, amikor meglátjuk, hogy még mindig elsők vagyunk [a listán]. MInden évben vitatkozunk arról, hogy ez miként lehetséges

– mondta Meri Larivaara mentális egészségügyi szakértő a portálnak.

Az Insider újságírója Helsinkiben több helyivel is beszélt erről, akik többnyire azt mondták: nem értenek egyet azzal, hogy annyira boldogok lennének. Sőt, volt, aki kifejezetten zavarónak tartotta azt, hogy boldognak tartják őket, miközben egyáltalán nem azok. 

A Visit Finland nevű turisztikai szervezet Finnországban élő munkatársa, Heli Jimenez úgy vélte: a finneket inkább „elégedettnek” lehetne mondani, mint boldognak. 

Egy félreértés lehet a háttérben

Az Insider úgy véli, hogy a felmérés egy félreértésen alapul: a World Happiness Report rangsora a Gallup World Poll nevű közvélemény-kutatáson alapul. Ebben viszont valójában arról kérdezik az embereket, hogy 0 és 10 közti skálán mennyire elégedettek az életükkel.

A kérdés, amelyet a résztvevőknek feltesznek, az, hogy mennyire vagy elégedett jelenleg az életeddel. Tehát nem említik benne a boldogságot

– mondta Jennifer De Paola szociálpszichológus a lapnak.

Hozzáfűzte: a boldogságnak mint kifejezésnek „sokkal több köze van ahhoz, hogy az érzelmeket miként kommunikálják. Tehát a mosolygás, vidámság, öröm sokkal inkább kapcsolódnak a boldogsághoz, mint az, hogy valaki mennyire elégedett az életével.”

Meri Larivaara mindehhez azt is hozzátette, hogy a finnek általánosságban véve kifejezetten pesszimisták. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy e mellett a pesszimizmus mellett valóban lehet a finnekben egyfajta elégedettség is a mostani helyzetüket illetően. 

Felhívnak minket, és megkérdezik, hogy szeretjük-e az életünket. Azt mondjuk, hogy most nincs semmi baj az életünkkel, de azért kérdezzetek meg minket erről holnap is

– összegezte mindezt egy helyi lakos az Insidernek.

A jóléti állam sokat segít

A finnek elégedettsége elsősorban a jóléti államra vezethető vissza. Az Insider úgy véli: lehet, hogy a finnek tényleg nem annyira boldogok,

de az talán kijelenthető, hogy sokkal kevesebb félelem, szorongás van bennük, mint rengeteg más ország lakóiban. 

A finn állam 2021-ben a GDP-jének 24 százalékát költötte szociális célokra, ami a legmagasabb arány volt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közt. Az állam többek közt abban is segít, hogy valaki új munkát találjon, ha munkanélkülivé válik.

Az oktatás és az egészségügy is magas színvonalú és ingyenes, az állam komoly támogatást nyújt a gyermekneveléshez, a dolgozók pedig nyáron 4, télen pedig 1 hét szabadságra jogosultak (miközben évente 13 nap állami ünnepnek minősül) – sorolta az Insider.

Nem kell olyan sokat törődnünk a pénzzel, mint például az Egyesült Államokban. Ha elveszítem a munkámat, az nem befolyásolja a gyerekeim oktatását, a feleségem egészségügyi ellátását, vagy ehhez hasonló dolgokat

– vázolta a finn egyetemi kutató, Martela. 

Arról, hogy a finneket miért tarthatják ennyire boldognak, korábban is írtunk egy másik cikkünkben.

(Borítókép: Takimoto Marina / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

 

Rovatok