Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter ördögi kör veszélyére figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát

2023. június 13., kedd 20:36

A nemzetközi közösségnek a háború, a fokozódó migrációs hullámok, a minden korábbinál magasabb terrorveszély és a környezeti kihívások ördögi körének megtörésére kellene fókuszálnia, máskülönben megoldhatatlan helyzet fog kialakulni − figyelmeztetett a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

A tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nyílt vitáján az Egyesült Arab Emírségeket méltatta az ülés összehívásáért, illetve azért, mert erősíti a globális békepárti többséget, támogatja a párbeszéd csatornáinak fenntartását − közölte az MTI. 

Felszólalásában hangsúlyozta: bár regionális háborúról van szó Ukrajnában, a fegyveres konfliktus globális kihatásokkal bír, ráadásul minden egyes nappal nő az eszkaláció kockázata, s minél tovább tart a harc, annál több ember hal meg.

Kiemelte: a háború eszkalációja először a szomszédságban fekvő országokat éri el, Magyarország azonban nem pusztán ezért különösen érintett, hanem mert magyarok is halnak meg a harcokban.

Márpedig nem akarjuk, hogy még több ember haljon meg ebben a háborúban. A nemzetközi közösség céljának az emberéletek mentése kellene, hogy legyen. Ennek pedig egyetlen módja a béke

− szögezte le.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy egyetlen háborúnak sincs valós megoldása a harctéren, ott kizárólag a halottak száma emelkedhet. A rendezést mindig a tárgyalások jelentik, ezért hazánk minden szereplő erőfeszítéseit nagyra értékeli, akik készek felszólalni a béke mellett.

A miniszter közölte, hogy Magyarország „kettős biztonsági nyomás” alatt van, keletről a háború, délről a migráció miatt. Emiatt pedig emlékeztetett, hogy a magyar hatóságok tavaly nagyjából 270 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.

Rovatok