Index Vakbarát Hírportál

Amnesty International: Izrael háborús bűnöket követett el

2023. június 14., szerda 09:08

Háborús bűnöket követett el Izrael a múlt hónapban a Gázai övezetben zajló harcokban – állítja az Amnesty International. A jogvédő szervezet jelentése szerint az izraeli erők aránytalanul nagy erejű légicsapásokat mértek Palesztinára, amelyek miatt civilek haltak meg.

Harmincnégy palesztin és egy izraeli halt meg, miután Izrael célzott légicsapásokat mért Palesztinára. A támadás május 9-én történt, a háborús felek egyiptomi közvetítéssel öt nappal később kötöttek tűzszünetet – írta a BBC.

Palesztin illetékesek közlése szerint a keddi támadásban meghalt az Iszlám Dzsihád három vezetője és legkevesebb tíz civil, köztük gyerekek is.

Minden terrorista, aki izraelieknek árt, megbánja

– közölte akkor Joav Gallant izraeli védelmi miniszter, tudatva, hogy a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal együttműködve hajtott végre „precíziós” támadást a légierő.

Az Amnesty International szerint a precíziós támadás sűrűn lakott területekre irányult. Mint írták, a támadás feltehetően előre eltervezett volt, amely elindítói figyelmen kívül hagyták, hogy az civil áldozatokat is érinthet.

A támadás szándékos elindítása háborús bűncselekmény

– figyelmeztetett a szervezet.

Az Amnesty a Nemzetközi Büntetőbíróságot kérte fel az ügy felülvizsgálatára.

Az Izraeli Védelmi Erők úgy reagált, a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeinek megfelelően jártak el, és olyan erőfeszítéseket tettek a civileket ért károk minimalizálása érdekében, amelyeket még a törvény sem ír elő.

Rovatok