Index Vakbarát Hírportál

Miért fogadjuk el, hogy az EU-n belül rombolják le a demokráciát?

2023. június 14., szerda 13:42

Sajtótájékoztatón mutatta be az Európai Parlament Pegasus kémszoftver használatát vizsgáló bizottság a zárójelentését. Ezen a holland, néppárti Jeroen Lenaers, a vizsgálóbizottság elnöke, valamint a szintén holland Sophie In ’t Veld jelentéstevő ismertette a jelentés tartalmát. A két EP-képviselő elmondta, munkájuk végeztével továbbra is követik a helyzetet, és nyomást helyeznének az Európai Bizottságra, hogy dolgozzanak ki egy rendeletjavaslatot, amely uniós szinten szabályozná a kémszoftverek használatát.

Először a röviden csak PEGA-nak nevezett vizsgálóbizottság elnöke, Jeroen Lenaers arról beszélt, hogy a bizottság már 30 szavazattal, öt ellenében és egy tartózkodással megszavazta a jelentést.

Ezután rátért arra, miért is tartja fontosnak a PEGA munkáját, amely a jelentés elfogadása után megszűnik. Mint mondta, munkájukat sokan kritizálták azon az alapon, hogy a kormányok szerint nemzetbiztonsági kérdéseket vizsgáltak, ami pedig tagállami kérdéskör, így az Európai Parlamentnek nincs joghatósága a kérdésben. Ugyanakkor szerinte ez nincs így, és úgy véli,

elfogadhatatlan, hogy kormányok kémszoftvereket használnak, amivel nemcsak a demokráciát, hanem a jogállamiságot is veszélyeztetik,

a jogállamisági kérdésekkel kapcsolatban pedig már az EP-nek is van beleszólása – érvelt a képviselő. Kifejtette, hogy többnyire újságírókat, ellenzéki képviselőket, hivatalnokokat és civil szervezetek tagjait támadták meg a Pegasus mellett más, ehhez hasonló kémszoftverekkel.

Hozzátette, a technológia fejlődésével az, ha valakinek az okostelefonját megtámadják, azzal tulajdonképpen az áldozat egész életét megismerik – ezért leginkább az áldozatok szemszögéből közelítettek a problémához munkájuk során.

Beszédét azzal zárta, hogy több országban, így Izraelben, Lengyelországban, Magyarországon, Spanyolországban és Görögországban is jártak, és annak ellenére, hogy a jelentés elfogadásával a bizottság megszűnik, a munkának még közel sincs vége.

Felszólította az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottságot, hogy foglalkozzon az üggyel, és dolgozzon ki rendeletjavaslatot a PEGA által publikált jelentésben megfogalmazott ajánlások alapján.

Emellett jelezte, hogy az EP más bizottságokon keresztül is továbbfigyeli a tagállamokat és az Európai Bizottságot.

Végül egy személyes történetet is megengedett, mégpedig azt, hogy múlt héten Lengyelországban sokszor szerepelt negatív szereplőként a híradásokban, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel próbálták összemosni, hogy így próbálják meg a jelentéssel kapcsolatban a szavahihetőségét kikezdeni.

Ez is mutatja, hogy jó idegszálakat érintettünk meg. Ez csak megerősítette bennem, hogy jó munkát végeztünk

– zárta gondolatait a vizsgálóbizottság holland elnöke.

Sophie In ’t Veld: Miért fogadjuk el, hogy az EU-n belül lerombolják a demokráciát?

Ehhez a gondolathoz csatlakozott liberális kollégája, Sophie In ’t Veld is. Viccesen megjegyezte, sosem tudta, hogy Lenaers Putyin ügynöke, „de tudjuk, hogy engem meg Soros György fizet, így egy jó csapat áll most önök előtt” – tette hozzá gúnyosan, kiparodizálva a vele kapcsolatban terjedő összeesküvés-elméleteket.

A holland EP-képviselőnő ezután arról beszélt, hogy az Európai Parlamentnek nyomást kell gyakorolnia az Európai Bizottságra és a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsra, hogy foglalkozzanak a PEGA-bizottság által megfogalmazott aggályokkal és ajánlásokkal.

Ez jelentős probléma, hiszen a kémszoftverek az európai demokráciát, konkrétan az EU-szerződések második pontját sértik

– mondta In ’t Veld, majd a bizottságot kritizálva arról beszélt, hogy az Ursula von der Leyen által vezetett intézmény csak az oldalvonal mellől nézte a vizsgálóbizottság munkáját, miközben széttárta a kezét, hogy megvárják a PEGA zárójelentését, miközben a vizsgálóbizottság végig transzparensen működött, és már korábban is megkezdhették volna az ügyben a munkát Von der Leyenék.

A holland EP-képviselő szerint Von der Leyenéknél nincs meg az akarat, hogy foglalkozzanak az üggyel, miközben olyan, az egész uniót érintő ügyekben aktívak, mint az ukrajnai háború, a koronavírus-járvány, a háborúval kapcsolatban kialakult energiakrízis vagy az infláció.

Ha ez [a kémszoftverek használata – szerk.] nem a demokrácia és az értékek krízise, akkor mi az?

– tette fel a költőinek szánt kérdést, majd gondolatát arra futtatta ki, hogy az Európai Bizottságnak komolyabban kéne foglalkoznia az üggyel.

Ezután arra szólította fel Von der Leyenéket, hogy adjanak részletes választ az Európai Parlamentnek az ügyről, „és nem majd csak hat hónap múlva, hanem lehetőleg még a nyári szünet előtt, mert cselekvésre van szükségünk”, mivel véleménye szerint az állampolgárai után kémkedő kormányok megölik az európai demokráciát.

Végül feltette a kérdést, amelyben odaszúrt Von der Leyenéknek:

Ha támogatjuk az ukránokat, hogy feláldozzák az életüket a mi értékeinkért, a demokráciánkért, szabadságunkért, akkor miért fogadjuk el, ha mások az EU-n belül elpusztítják a demokráciánkat azzal, hogy kémszoftvereket használnak?

– zárta gondolatát In ’t Veld.

Proaktív munkát ígérnek a továbbiakban

Újságírói kérdésre a két politikus ismét ígéretet tett, hogy nyomás alá helyezik az EB-t, hogy foglalkozzon az üggyel. Egy másik kérdésre válaszolva kifejtették, a közel egyéves vizsgálatuk során a legtöbb kormánynál barátságos és jó hangulatú látogatásokat tettek, bár mint hozzátették, érdemi információkkal nem igazán segítették munkájukat.

egyedül csak Magyarország és Lengyelország kormányai próbálták ellehetetleníteni a munkájukat.

Egyébként a Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon is erről beszéltek akkoriban, külön kiemelve Varga Judit igazságügyi minisztert, aki szerintük a konstruktív párbeszéd helyett összeesküvés-elméletekkel próbálta aláásni a vizsgálóbizottság munkáját.

A jelentésről az Európai Parlament még a nap folyamán vitát tart, majd csütörtökön szavaznak róla. A Politico információi szerint összesen hat kiegészítőt nyújtottak be az EP-képviselők a jelentéshez – a spanyol Néppárt például egy olyan javaslatot, hogy a katalán politikusok és vezetők megfigyeléséről szóló részben a jelentés ezt ne így nevezze, hanem a madridi olvasat szerint „zendülést és hűtlen kezelést végrehajtott bűnözők” kitétel szerepeljen benne.

(Borítókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok