Index Vakbarát Hírportál

Magyarország kimarad egy fontos európai programból

2023. június 15., csütörtök 20:41

Magyarország – az uniós országok között egyedüliként – nem szándékozik csatlakozni az Európai Startup Nemzetek Szövetsége (ESNA) nevű szervezethez, amely az induló vállalkozásoknak nyújt támogatást. A magyar kormány ugyanis nem ért egyet a szervezet egyik irányelvével.

Az ESNA-t 2021-ben hozták létre, és az a célja, hogy továbbfejlessze és egységesítse a startupok támogatását az Európai Unión belül. A szervezetnek eddig 15 tagja van, de az unió összes többi állama aláírta már a csatlakozási szándéknyilatkozatot,

kivéve Magyarországot, amely nem is akar csatlakozni a szervezethez.

A Politico című lap szerint az ESNA tagjainak alá kell írniuk egy nyolc pontból álló listát is, amelyben azt gyűjtötték össze, hogy a támogatott startupoknak milyen szempontokra kellene tekintettel lenniük. A brüsszeli lap forrása szerint a magyar kormány számára az egyik pont elfogadhatatlan, és ezért nem akarnak csatlakozni. 

Arthur Jordao, az ESNA menedzsere a Politicónak azt mondta, Magyarországnak a hetedik ponttal volt problémája, amely a befogadásról és diverzitásról szól. „Úgy tudom, hogy emiatt nem akarják aláírni a megállapodást. De ha megtennék, akkor készek leszünk rá, hogy fogadjuk őket” – mondta.

A Politico ezzel kapcsolatban kérdéseket intézett a kormányhoz is, de nem kaptak választ. A lap szerint az említett hetedik pontban az áll, hogy az államoknak „olyan lépéseket kell tenniük a startup-politikába, amelyek támogatják a diverzitást és a befogadást”,

így például pénzügyileg ösztönözniük kell a cégeket arra, hogy etnikum, társadalmi nem, vallás, kor vagy szexuális irányultság szempontjából diverzifikált módon vegyenek fel munkatársakat.

A sifted.eu nevű, startupokkal foglalkozó portálnak korábban a magyar kormány egyik szóvivője is megerősítette, hogy valóban a „diverzitás” és „befogadás” szavakkal van problémájuk. A portál két bennfentes forrásból úgy értesült, hogy a kormánynak kifejezetten a társadalmi nem, vagyis a gender diverzitásával van problémája.

Arthur Jordao azt mondta, hogy a többi uniós állam előbb-utóbb csatlakozik. Azok, akik még csak a szándéknyilatkozatot írták alá, többnyire azon töprengenek, hogy a nemzetüket melyik állami tisztviselő képviselje az ESNA-n belül.

Az, hogy Magyarország nem csatlakozott, még az ESNA-nak is problémás lehet abból a szempontból, hogy a szervezetet az Európai Unió soros elnökei vezetik. Magyarország 2024-ben lesz az EU soros elnöke.

Rovatok