Index Vakbarát Hírportál

Több mint hétszáz ember, köztük száz gyerek tartózkodhatott a Görögországnál elsüllyedt hajón

2023. június 15., csütörtök 16:36

Elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó szerdán Görögország délnyugati partjainál. A szerencsétlenség túlélői többnyire férfiak, ugyanis feltehetően a nők és a gyerekek be voltak zárva a hajó raktárába. Összesen több mint hétszázan utazhattak a hajón, köztük százan gyerekek voltak.

Mint írtuk, hajószerencsétlenség történt Görögországban, legalább hetvenkilencen megfulladtak, több százan pedig eltűntek, miután hajójuk felborult és elsüllyedt Görögország délnyugati partjainál szerdán. A hajó fedélzetén több száz illegális bevándorló utazott, a görög hatóságok eddig 104 embert mentettek ki a tengerből.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) Twitter-üzenetében közölte, attól tartanak, hogy további emberáldozatok várhatók. Az elsődleges számítások szerint négyszáz utas volt a hajón, a BBC legfrissebb információi szerint azonban 

akár 750 ember is tartózkodott a hajó fedélzetén, köztük száz gyerek.

Erről a mentési munkálatokban részt vevő orvosok beszéltek, akiknek több túlélő is azt mondta, hogy

a gyerekek és a nők be voltak zárva a hajó rakterébe.

Az orvosok megerősítették, többnyire férfi túlélőket láttak el. A görög kormány szóvivője, Iliász Sziakantari közölte, az embercsempészeknél bevett szokás, hogy bezárják a bevándorlókat a hajó belsejébe, ugyanis így akarnak rendet tartani a fedélzeten. Hozzátette, ezért egyelőre nem tudják hivatalosan megerősíteni az utasok számát.

A balesetről a görög parti őrség elmondta, hogy a hajó Pülosztól 80 kilométerre, helyi idő szerint szerda hajnali 2 óra után süllyedt el. A hajó utasai körülbelül háromnegyed 2-kor értesítették a görög parti őrséget, hogy a hajó motorja meghibásodott. Nem sokkal ez után 

a hajó felborult és mindössze 10-15 perc alatt elsüllyedt.

A mentők még mindig a Görögország partjainál kutatják a tengereket, miközben egyre fogy a remény, hogy további túlélőket találjanak.

Rovatok