Index Vakbarát Hírportál

Nagy feszültséget okozhatott a magyar kormányban az ukrajnai hadifoglyok ügye

2023. június 15., csütörtök 17:45

Semjén Zsolt magánakciója lehetett az ügy, amelynek révén 11 kárpátaljai születésű ukrán hadifoglyot Oroszországból Magyarországra szállítottak. A Szabad Európa úgy értesült, hogy mindez nagy feszültséget eredményezett a magyar kormány tagjai közt is.

Ahogyan arról a hazai sajtóban elsőként beszámoltunk, múlt hét csütörtökön orosz fogságba esett, ukrán oldalon harcoló kárpátaljai katonákat szállítottak Magyarországra. A történtek nagy port kavartak belföldön és külföldön is.

Később kiderült, a foglyok szabadon bocsátásáért felelős programot Semjén Zsolt egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettesként irányította, és az eset összefüggésben van Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójával. Ukrajnát senki sem értesítette a hadifoglyok elengedéséről. A minap az ukrán hírszerzés már azt közölte, szerintük a hadifoglyokat Magyarországon politikai célokra, Oroszország éltetésére és Ukrajna kritizálására használják fel.

Most a Szabad Európa négy bennfentes forrásból (köztük kormányzati és diplomáciai szereplőktől) arról értesült, hogy a múlt hét csütörtökje előtt még a magyar kormány tagjai sem tudtak arról, Semjén Zsolt mire készül. A portál forrásai szerint sem Szijjártó Péter külügyminisztert, sem Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert nem avatták be az akcióba,

mindez komoly feszültséget eredményezett a kormányon belül.

Azt a források sem tudták megmondani biztosan, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tudott-e az akcióról, vagy sem. A Semjént kritizáló kormánytagok utóbb azt kifogásolták, hogy ennyire kényes ügyben illett volna tájékoztatni az ukránokat, még akkor is, ha rossz a viszony velük, mert az, hogy ez elmaradt, botrányt eredményezett és rontotta Magyarország megítélését. Másrészt azt is szóvá tették, ha a kormány erről tudott volna, akkor a botrány helyett pozitív eredményként tálalhatták volna a foglyok kiszabadítását a nyilvánosság előtt. 

Az egyik forrás szerint jelzésértékű az is, hogy Semjén Zsolt nyilatkozatain kívül a magyar kormány nem kommunikált semmi többet az ügyről. Szerinte ez annak tudható be, hogy „miután mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormányt miniszterelnök-helyettesi szinten lehet manipulálni Oroszországból”, a kabinet inkább csendben akar maradni, és abban bízik, az ügy mielőbb feledésbe merül.

Kiderült, hol estek fogságba, és hogyan intézhették az átadásukat 

Azt viszont elmondták a portál forrásai, hogy miként hajtották végre az akciót. Először az Orosz Ortodox Egyház magyarországi vezetője, Hilarion Alfejev metropolita, Kirill orosz pátriárka bizalmasa kereste fel a KDNP-s Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházügyi államtitkárát, és értesítette a hadifoglyok átadásának lehetőségéről. A KDNP-s képviselő ezt követően szólt Semjén Zsoltnak, aki a saját kezébe vette az akció szervezését. 

A Szabad Európa forrásai azt is elmondták, egyáltalán kik is ezek a hadifoglyok. A tizenegy katona az északkelet-ukrajnai Kupjanszk városánál esett fogságba, amely Bahmuttól nem messze található. Mindegyiküknek magyar neve van, de nem mindannyian tartják magukat magyarnak. 

Hogy a foglyok hogyan, milyen útvonalon kerültek Magyarországra és pontosan hol vannak most, arról viszont továbbra sem tud senki semmit.

Végül a források azt is megjegyezték, hogy az Orosz Ortodox Egyházi szinte biztosan az orosz kormányzat jóváhagyásával adta át a foglyokat, másképp ez nem lett volna lehetséges.

Az orosz-ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok