Index Vakbarát Hírportál

Megelégelte a bűnözést Svédország, szigorúbb fellépést ígérnek

2023. június 15., csütörtök 16:02

Szigorúbb fellépést ígért csütörtökön a Svédországban elharapódzó fegyveres bűnözés miatt a bűnbandák ellen Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter.

A svéd nemzeti bűnmegelőzési tanács 2021-es jelentése szerint Svédország megelőzte Olaszországot és a kelet-európai országokat a lövöldözések számában, elsősorban a szervezett bűnbandák erőszakos tevékenysége miatt – közölte az MTI.

Jelenleg mintegy 30 ezren vesznek részt bűnözői hálózatokban – ismertette a miniszter a svéd kormány adatait. A számot Gunnar Strömmer „lélegzetelállítónak″ nevezte és ígéretet tett arra, hogy új jogszabály készül a szervezett bűnözés ellen.

 „A lőfegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma drámaian megnőtt, rendkívül súlyos a helyzet" – jelentette ki Strömmer. Hozzátette, hogy egy, a közeli jövőben indítandó átfogó hatósági vizsgálat tovább fogja kutatni a bűnözőkkel szembeni hatékonyabb fellépés módjait.

Egyre nagyobb problémát okoznak a bűnbandák

Az eddigi rekord 2022-ben volt, amikor 62 embert lőttek le Svédországban. Abban az évben összesen 391 lövöldözést és 107 sebesültet regisztráltak. Egy évvel korábban 344 lövöldözés volt, 45-en meghaltak és 115-en megsebesültek.

A bűnbandák egyre nagyobb problémát okoznak a 10 milliós Svédországban, ahol az utóbbi időben terjedőben van a fegyveres erőszak. A legtöbb ilyen cselekmény Svédország három legnagyobb városában: Stockholmban, Göteborgban és Malmőben történik.

 A svéd jobbközép kormány korábban már deklarálta, hogy a törvények szigorításával fog fellépni a bandák által elkövetett erőszakos bűncselekmények ellen.

Rovatok