Index Vakbarát Hírportál

Hosszú, mint egy banán, és nehezebb, mint négy hörcsög

2023. június 15., csütörtök 13:07

A világ legnagyobb vesekövét távolították el egy betegből Srí Lankán − ez a kő körülbelül akkora, mint egy grépfrút, olyan hosszú, mint egy banán, és olyan nehéz, mint négy hörcsög.

A 13,372 centiméter hosszú és 801 gramm súlyú vesekő két világrekordot is megdöntött, amikor a Srí Lanka-i hadsereg orvosai június 1-jén eltávolították.

Korábban a Guinness-rekordok Könyve szerint a legnagyobb vesekő a hossza alapján 13 centiméter volt, amit Indiában állítottak fel 2004-ben, a súlya alapján pedig 620 gramm, amit Pakisztánban állítottak fel 2008-ban − közölte a CNN

A Guinness World Records megerősítette, hogy mindkét rekordot megdöntötte a Srí Lanka-i kő, amelyet a colombói hadsereg kórházában távolítottak el.

A vesekövek olyan szilárd anyagdarabokból állnak, amelyek genetikai és környezeti tényezők miatt kristályosodnak ki a vesében, a húgyvezetékben vagy a húgyhólyagban.

Viszonylag gyakoriak, az emberek mintegy 10 százalékát érintik életük egy bizonyos pontján, és egyes tanulmányok szerint még gyakoribbá válhatnak.

A legtöbb típus megelőzhető a folyadékpótlással és a nátriumbevitel csökkentésével. A Mayo Klinika szerint a napi 2-3 liter víz fogyasztása segíthet a kisebb − 3 milliméternél kisebb átmérőjű − kövek eltávolításában a húgyúti rendszer átöblítése révén. A folyamat azonban közismerten fájdalmas.

A 3 milliméter átmérőjűnél nagyobb kövek eltávolításához gyakran kiterjedtebb kezelésre, például műtétre van szükség. Az ilyen kezelések közé tartozik a hanghullámok alkalmazása a kövek összetörésére vagy a hát alsó részén, egy kis bemetszésen keresztül végzett műtét.

Egy 2018-as tanulmány szerint a vesekövek előfordulási gyakorisága mind a férfiak, mind a nők körében növekszik az Egyesült Államokban.

A vesekő diagnózisának megerősítése érdekében az orvosok olyan képalkotó eljárásokat alkalmazhatnak, mint az ultrahang vagy a komputertomográfia (CT). A CT-vizsgálatok általános használatának növekedése az elmúlt 30 évben részben felelős lehet a vesekő-diagnózisok megnövekedett arányáért.

Rovatok