Index Vakbarát Hírportál

Az Európa Tanács kifogásokat fogalmazott meg az ukrán nyelvtörvénnyel szemben

2023. június 16., péntek 14:04

Az Európai Tanács szerint az ukrán nyelvtörvény nem áll szinkronban Ukrajna korábban tett nemzetközi vállalásaival, ráadásul érvénybe lépése esetén az EU-s csatlakozásra sem lesz jogosult az ország.

Felcsillanhatott a remény a kárpátaljai magyaroknak – írja a Magyar Nemzet. Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság állást foglalt az ukrajnai kisebbségi törvénnyel kapcsolatban.

A dokumentum szerint bár a törvénynek vannak pozitívumai, mégsem felel meg Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásainak és az európai kisebbségvédelmi elvárásoknak.

A lapnak nyilatkozó Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint a testület állásfoglalása világossá teszi, hogy Ukrajnának változtatnia kell a nyelv- és oktatási törvényen ahhoz, hogy megfeleljen az európai standardoknak. Ez az állásfoglalás fontos lépés lehet a jövőben.

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos kijelentette, hogy a kisebbségi kérdések megfelelő rendezése Ukrajnában az EU-s csatlakozási feltételek egyike. 

Az ukrán parlament nemrégiben jóváhagyott egy törvénytervezetet, amely elhalasztja az ukrán nyelvre történő átállást az uniós országok nyelvén folyó oktatásban 2024. szeptember elsejéig. Brenzovics szerint ez az egy év haladék nem oldja meg teljesen a helyzetet, de korábbiakhoz képest pozitív lépésként lehet rá tekinteni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már korábban kifejezte aggodalmát az oktatást érintő törvénnyel kapcsolatban. Szerinte az új törvény életbe lépése esetén gyakorlatilag megszűnnek Ukrajnában a kisebbségi iskolák, és ez elfogadhatatlan.

Ukrajnában jelenleg 99 magyar nemzetiségi általános és középiskola működik, amelyeket az új törvény érintene. 

Rovatok