Index Vakbarát Hírportál

Több száz védett barna medvét lövet ki a román környezetvédelmi miniszter

2023. június 16., péntek 08:36

Közel félezer védett barnamedve kilövését engedélyező megelőzési kvótát hagyott jóvá Tánczos Barna leköszönő romániai környezetvédelmi miniszter – utolsó hivatalban töltött napján.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) leköszönő tárcavezetője – akinek csütörtök volt az utolsó munkanapja miniszterként – közösségi oldalán azt írta, hogy az aláírt miniszteri rendelet szerint 426 barna medvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni.

Tánczos Barna úgy gondolja, hogy Székelyföldön 2016 óta egyre jobban veszélyeztetik az emberek testi és anyagi biztonságát az elszaporodott medvék.

Ma, a miniszteri mandátumom utolsó napján, megtettük az utolsó lépést, aláírtam azt a rendeletet, amellyel a medvepopuláció kezelését szolgáló törvénycsomag teljessé válik

– fogalmazott a lemondott környezetvédelmi miniszter az MTI híradása szerint.

Mint írta, a megelőzési és beavatkozási célú vadászatról szóló rendeletet az aláírás után továbbította a román tudományos akadémiának és a vadászati tanácsnak véleményezésre, ezután jelenik meg a hivatalos közlönyben.

A tárca által korábban ismertetett felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barna medvék száma.

Rovatok