Index Vakbarát Hírportál

Az unió új törvényjavaslata hatással lesz a mobilokra és a tabletekre

2023. június 16., péntek 17:21

Az Európai Unió azt szeretné, hogy tartósabbak legyenek a táblagépek és a mobilok, valamint a fogyasztók a vásárlások alkalmával fenntarthatóságot támogató döntéseket tudjanak hozni.

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol annak érdekében, hogy a telefonok és a táblagépek tartósabbak, energiahatékonyabbak és könnyebben javíthatók legyenek – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.

Az uniós bizottság közleménye szerint a javaslat célja, hogy segítsen a fogyasztóknak megalapozott, a fenntarthatóságot támogató döntéseket hozni mobiltelefonok, vezeték nélküli telefonok és táblagépek vásárlásakor.

Az új szabályok értelmében az uniós piacra kerülő okostelefonokon és táblagépeken meg kell majd jeleníteni az energiahatékonysági és javíthatósági információkat, az akkumulátor élettartamát, a por-, víz- és törésállósági tulajdonságaokat.

A jogszabály első alkalommal vezet be kötelező tájékoztatást egy termék javíthatóságáról – írja az MTI. 

A mobiltelefonok, vezeték nélküli telefonok és táblagépek környezettudatos tervezésére vonatkozó új szabályok között vannak a szétszerelésre és a javításra vonatkozó előírások is, például

a gyártók azon kötelezettsége, hogy a pótalkatrészeket 5–10 munkanapon belül a szervizek rendelkezésére kell bocsátaniuk, és az adott modell uniós piacon való értékesítésének megszűnését követően 7 éven át készleten kell tartaniuk.

A javaslat most az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa elé kerül hivatalos jóváhagyásra. Elfogadása esetén, hivatalos közzétételét követően a tagállamoknak 21 hónapos átmeneti időszak áll rendelkezésre, hogy a szabályozást nemzeti jogrendjükbe ültessék – tájékoztattak.

Rovatok