Index Vakbarát Hírportál

A fegyvereknél is keményebb üzenetet küld a NATO Vlagyimir Putyinnak

2023. június 16., péntek 16:23

A NATO-szövetségesek által Ukrajnába küldött F–16-os vadászgépek valószínűleg nem érkeznek meg időben ahhoz, hogy segítsenek Kijev ellentámadásában. Vélhetően a jelenleg bevetett gépek nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy legalább kiegyenlítsék az oroszok légi fölényét, a NATO-nak azonban más üzenet járhat a fejében a Bloomberg cikke szerint.

Azzal, hogy Kijev támogatói az eddigi legkifinomultabb és legdrágább fegyvereket biztosítják az ukránok számára, a korábbinál szorosabb kötelék bontakozik ki a NATO és Kijev között. Ezzel is azt jelzik Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, téved, ha azt hiszi, hogy megnyerheti a háborút.

Erősebb üzenet lehet Kijev NATO tagsága

A Bloomberg arról ír, ez egy kockázatos megközelítés. Bár a szövetségeseknek sikerült csökkenteniük a kezdeti kiadásokat azzal, hogy a tagok meglévő flottáiból származó repülőgépeket ajánlottak fel, az egyre elavultabb F–16-osok levegőben tartása évente több százmillió dollárba kerülhet – miközben Európában és az Egyesült Államokban egyre nagyobb a nyomás Ukrajna folyamatos támogatásának növekvő számlája miatt.

„A nagy tanulság az, hogy egy korlátozott számú, elavult repülőgépflotta üzemeltetése rohadtul drága móka” – mondta Brynn Tannehill, a washingtoni Rand Corporation munkatársa.

Ez megerősíti azt az üzenetet, hogy a hosszú távú cél Ukrajna NATO-ba való integrálása

– tette hozzá.

A lap megjegyzi, a szövetség illetékesei nem árulják el, hogy mikor kerülhet sor a repülőgépek átadására. Hollandia és Dánia azonban azt tervezi, hogy Kelet-Európában egy kiképzőközpontot hoz létre a pilóták és a szerelő személyzet számára.

A tagországok egyelőre megosztottak

A NATO-tagok egyelőre megosztottak abban, meddig kell elmenniük, hogy Kijevnek egyértelmű utat ígérjenek a tagsághoz, vagy más hosszú távú garanciákat nyújtsanak a biztonságára. A szövetség azonban arra ösztönzi a tagokat, kötelezzék el magukat, és évente 500 millió euróval járuljanak hozzá az ukrán hadsereg modernizálásához és a NATO-hoz fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez.

A Bloomberg megjegyzi, természetesen az F–16-osok és más fegyverek fenntartása, valamint a rakéták és a lőszerek költségeinek fedezése sokkal drágább lesz ennél. A régebbi gépek, amelyeket a NATO-szövetségesek küldhetnének, kevesebbe kerülnének, de élettartamuk is rövidebb lenne, mivel már évtizedek óta használják őket.

A háború kezdete óta az Egyesült Államok több mint 40 milliárd dolláros biztonsági segélyt nyújtott Ukrajnának, de a kongresszusban egyre nagyobb a szkepticizmus azzal kapcsolatban, hogy ez meddig tartható fenn.

Leküzdhető az orosz légi fölény?

„Ha ezen az úton indulunk el, akkor egy sokkal hosszabb távú biztonsági segélycsomagról beszélünk” – mondta Seth Jones, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának, egy washingtoni kutatóintézetnek a munkatársa. „Egy F–16-os farokrésze sokkal nagyobb, mint egy Stingeré vagy egy Javeliné” – tette hozzá, utalva a hordozható légvédelmi és páncéltörő rakétákra, amelyek a háború elején a szövetség Ukrajnába irányuló szállítmányait uralták.

Néha bizonyos dolgokra ráaggatják, hogy ez lesz a csodafegyver. Csodák nincsenek, és ez az F–16-os sem az, ahogy semmi más sem

– vélekedett Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője.

Brynn Tannehill szerint Oroszország fejlett vadászgépei, köztük a MiG–31 és a Szu–35, előnyben vannak Ukrajna jelenlegi gépeivel szemben, továbbá fejlettebb radarokkal és nagyobb hatótávolságú levegő-levegő rakétákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé tehetik számukra, hogy lelőjék a régebbi F–16-osokat, mielőtt a kiképzett ukrán pilóták egyáltalán észrevennék őket

A Pentagon sokáig azzal érvelt, hogy az F–16-osok karbantartása és támogatása sok munkát igényelne, de Tannehill szerint a megfelelő fegyverrendszerekkel – például a Lockheed Martin közös levegő-föld rakétájával (JASSM) – felszerelt F–16-osok még mindig segíthetnek Ukrajnának, tekintettel a jelenlegi orosz gyártású vadászgépek elhasználódott állapotára.

Hosszú távú támogatás

A szövetségesek csütörtöki brüsszeli találkozójának megnyitóján tisztviselők hangsúlyozták, hogy a Kijevnek nyújtott támogatás hosszú távú projekt. 

Az F–16-osokat, valamint a német gyártmányú Leopard harckocsik támogatását említve Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta, a szövetségesek elkötelezettek amellett, hogy „biztosítsák Ukrajna számára azokat a képességeket, amelyekre szükségük van, hogy a jövőben megvédjék országukat az orosz agresszióval szemben".

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok