Index Vakbarát Hírportál

Utolsó kapcsolatát is felégeti a Oroszország a Nyugattal

2023. június 16., péntek 18:25 | tizenegy hónapja frissítve

A Roszkoszmosz egy saját fenntartású magánhadseregbe kezdett toborozni embereket. Az űrügynökség eddig azon kevés orosz állami szerv egyike volt, amellyel még az Egyesült Államok is fenntartotta együttműködését.

Az orosz zászlókkal megjelölt sisakokat viselő férfiak egy sci-fi-filmhez készült Daft Punk-zenére ugranak le a tankokról, Kalasnyikovokat és rakétavetőket lóbálva.

Aztán jön egy hollywoodi stílusú hangalámondás: „A Roszkoszmosz állami vállalat felszólítja önöket, hogy csatlakozzanak az Uran önkéntes zászlóaljhoz, ahol kiképzésben részesülnek, hogy részt vehessenek ebben a nagyszerű, győzedelmes hadműveletben.”

Az új reklám határvonalat jelent a Roszkozmosz, az orosz állami űrügynökség, a NASA partnere számára, amely rendszeresen küld kozmonautákat a Nemzetközi Űrállomásra − most azonban a toborzóvideók szerint az orosz hadsereggel szövetkezik, hogy létrehozzon, finanszírozzon és felszereljen egy milíciát az ukrajnai harcokhoz − írta meg a Financial Times

Az űrügynökség nem része a szankcióknak 

A kontraszt aligha lehetne élesebb, mivel a Roszkoszmosz nem szembesült közvetlen nyugati szankciókkal. Három űrhajósuk jelenleg amerikai kollégáikkal közösen dolgozik az űrben, miközben a Roszkoszmosz milicistákat toboroz az Egyesült Államok által támogatott ukrán erők elleni harcra.

A toborzási hirdetések egy másik állami projekt élére állítják az űrügynökséget, amely az űrrepülés úttörőjeként tisztelt szovjet program örököse: pedig Oroszország árnyék-toborzóakciója, amelynek célja, hogy megerősítse harci erejét, anélkül, hogy újabb sorozást kéne elrendelni.

Ruszlan Levijev független katonai elemző és a Conflict Intelligence Team nevű, nyílt forrásokból dolgozó oknyomozó szervezet vezetője elmondta, hogy az Uran zászlóalj toborzási kampányát nyomon követő csoportja még nem talált bizonyítékot arra, hogy azt a frontvonalban bevetették volna.

De Oroszország brutális, teljes körű oroszországi inváziójának egyik befolyásos szurkolója úgy állította be a Roszkoszmoszt, mint ami példát mutat arra, hogyan lehet „pompás” videókkal és jó feltételekkel önkénteseket vonzani a frontvonalra.

Mindez nem garantálja az egység magas hatékonyságát, de legalább biztosítja az önkéntesek beáramlását, csökkentve az újabb mozgósítási hullám valószínűségét

− állt a Rybar nevű Telegram-csatornán közzétett bejegyzésben, amelyet Mihail Zvincsuk, az orosz védelmi minisztérium volt sajtótitkára vezet.

Az oroszok próbálják elkerülni az újabb mozgósítást

Miután inváziós erői tavaly elbuktak Ukrajnában, Moszkva csendben elkezdte önkéntesek tízezreit mozgósítani, hogy csatlakozzanak a frontharcos milíciákhoz, arra kényszerítve az olyan nagy állami vállalatokat, mint a Gazprom gázipari csoport és a Roszkoszmosz, hogy reklámkampányokkal és versenyképes fizetésekkel segítsék a toborzást.

Az Ukrajnában harcoló önkéntes zászlóaljak közül azonban sokan megőrizték függetlenségüket a hadseregtől, és a Wagner félkatonai csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin gyakran élcelődött a hadsereg felső vezetésének kritizálásával. Mindez legalább 40 különböző harcoló erő kaotikus összevisszaságát eredményezte, amit a védelmi minisztérium igyekszik kordában tartani.

Az Uran zászlóalj − amely nevében az Uránusz bolygóra utaló orosz szót tartalmazza − anyagaiban a védelmi minisztériumhoz való hűségét hangsúlyozza. Ígéretet tesz arra, hogy újoncai a reguláris hadsereggel kötnek szerződést, és ezzel mintaképül szolgál arra, hogy a védelmi minisztérium hogyan szeretné, ha az ilyen egységek viselkednének. A múlt héten a minisztérium július 1-jét tűzte ki határidőként, ameddig az összes többi önkéntes egységet hasonló módon be kell olvasztani a szervezetbe.

Komoly fizetést ígérnek a jelentkezőknek 

Úgy tűnik, a milícia eredete az ügynökségen kívülre vezethető vissza: egy moszkvai vegyes harcművészeti klubhoz, amely katonai jellegű kiképző tanfolyamokat hirdetett leendő katonáknak. A zászlóalj honlapjának tulajdonosa egy 2014-ben létrehozott „sport-, hazafias és veterán szervezetek szövetsége”, a Pajzs és a Kard, amely a KGB logójára utal.

Újabban azonban az Uran plakátjain, amelyek úgy néznek ki, mint egy számítógépes játék reklámjai, amelyekben nehéz fegyverzetű orosz katonák szerepelnek, a Roszkoszmosz logója is megjelenik, és kifejezetten harcosokat keresnek ukrajnai frontszolgálatra.

Az egyik plakáton katonákat ábrázolnak űrsiklók mellé photoshoppolva, és az emberes űrrepülés nemzetközi napját ünneplik.

Az újoncok 100 ezer rubel (400 ezer forint) jelentkezési bónuszt és havi 270 ezer rubel (egymillió forint) frontszolgálatért járó fizetést kapnak, a kifizetések a védelmi minisztériumtól és a zászlóaljtól érkeznek.

A Roszkoszmosz, akárcsak az olyan állami vállalatok, mint a Gazprom, soha nem ismerte el, hogy szerepet játszana a milíciák támogatásában. A Roszkoszmosz honlapján nincs említés az Uran zászlóaljról. 

A Roszkoszmosz, a NASA és más nyugati űrügynökségek közötti több évtizedes szoros együttműködés a peresztrojkakorszak egyik sikertörténete volt. Véget vetett az űrversenynek, amely meghatározta a hidegháborút, és amelyben a szovjet űrprogram − a Roszkoszmosz elődje − elküldte az első embert az űrbe.

A legtöbb orosz állami szervtől eltérően az űrügynökséget az invázió óta nem érintették jelentős nyugati szankciók, annak ellenére, hogy korábbi vezetője, Dimitrij Rogozin lázító, háborúpárti retorikát folytatott.

Rogozint 2022 júliusában távolították el posztjáról. Azóta mindent elkövetett, hogy demonstratívan támogassa a háborút: a dél-ukrajnai megszállt Zaporizzsjai területre utazott, és bejelentette, hogy ő a frontvonalban tevékenykedő önkéntes „katonai tanácsadó” egység, a „Cár Farkasai” vezetője.

(Borítókép:  Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok