Index Vakbarát Hírportál

Moszkva átadta az első atomfegyvert Belarusznak

2023. június 16., péntek 17:08

Vlagyimir Putyin elnök szerint Oroszország átadta az első atomfegyvereket Belarusznak – írja a Bloomberg. A két ország május 25-én írta alá a taktikai nukleáris fegyverek Belaruszba történő telepítésről szóló dokumentumot.

Vlagyimir Putyin elnök közölte, hogy Oroszország leszállította az első taktikai nukleáris fegyvert Belaruszba, három hónappal azután, hogy bejelentette a tervet, amely azzal fenyeget, hogy tovább fokozza a feszültséget az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel az ukrajnai háború miatt.

Az első nukleáris tölteteket Belarusz területére szállították. De csak az elsőt

– mondta Putyin pénteken a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. „Ez az első rész. De a nyár végére, az év végére befejezzük ezt a munkát”.

Putyin márciusban jelentette be, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket telepítene szövetségese területére. Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök egy szerdán sugárzott interjúban azt sugallta, hogy a fegyverek már megérkeztek országába, bár Putyin korábban azt mondta, hogy a szállítás csak a jövő hónapban kezdődik meg.

A fórumon a nukleáris fegyverek esetleges bevetéséről szóló kérdésre Putyin azt mondta, hogy erre csak akkor kerülne sor, ha az orosz államiságot fenyegetés érné, de most nem lát ilyen szükségszerűséget.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy Moszkva egy adag Sz–400-as légvédelmi rakétarendszert küldött Belaruszba, amely a közeljövőben harci szolgálatba áll. A belorusz védelmi minisztérium szerint a helyi légvédelmi tüzérek teljes körű kiképzést végeztek az orosz kiképzőpályákon a rendszer harci alkalmazására, hogy megerősítsék „Belarusz katonai biztonságát”. 

Oleg Sztarikov atomfegyver-szakértő, nyugalmazott SZBU-ezredes korábban azt mondta, hogy az Sz–400-as rendszer hordozhat nukleáris robbanófejek, az Iszkander pedig taktikai nukleáris robbanófejek hordozója is lehet, és elrettentő fegyverként is használható.

Ugyanakkor pilótákat képeztek ki 10 Szu–25-ös repülőgépre, amelyek nukleáris robbanófejeket hordozhatnak. Már július 1-jén nukleáris robbanófejeket szállítanak mindezen hordozókhoz a rakéta- és műszaki bázisra

– jelezte előre. Úgy tűnik, ez a dátum módosult, ugyanis már pénteken, június 16-án átadták az első atomfegyvereket Minszknek.

Rovatok