Index Vakbarát Hírportál

Rekordnyarat várnak Horvátországban

2023. június 16., péntek 20:51

Déli szomszédunkban már a tavalyi év sem volt rossz turizmus szempontjából, ám idén még ennél is nagyobb szezont várnak.

2023 eddig sikeres év Horvátországnak: január 1-jével ugyanis déli szomszédunkban bevezették az eurót, ezenkívül csatlakozott a schengeni övezethez, azaz ezentúl jóval gyorsabban és egyszerűbben lehet eljutni az amúgy is leginkább a turisztikára építő tengerparti országba, az euró bevezetésével ráadásul még sokaknak a fizetés is jóval egyszerűbb, hogy nem kell horvát kunát váltani.

A Horvát Turisztikai Egyesület vezetője már csak e két dolog miatt is rekordévet vár turisztikai szempontból az adriai országnak. Kristijan Stanicic azt nyilatkozta, eddig közel ötmillió ember foglalt szállást az országban összesen 17,5 millió éjszakára, ami

már most húszszázalékos növekedés a sikeres 2022-es évhez viszonyítva, míg a 2019-es, eddigi legjobb évhez képest 11 százalékkal nőtt a lefoglalt éjszakák száma.

Stanicic emiatt úgy látja, „ezek az eredmények alapján a fő turisztikai szezon, sőt az egész év pozitív folytatására számítunk” – tudósít róla az Euractiv.

Mint a lap megjegyzi, a turizmus tavaly 13 milliárd eurót hozott az országnak – a teljes horvát gazdaság 20 százalékát –, azonban az EU-n belüli határőrzés megszűnésével és az euró bevezetésével még nagyobb bevételt vár.

A schengeni övezethez való csatlakozással ráadásul úgy számítanak, hogy az megnövelheti a hétvégi turisták számát a közeli országokból.

Soha nem voltunk közelebb az olyan fő piacainkhoz, mint Szlovénia, Olaszország, Magyarország, Ausztria és Bajorország, ahonnan a legtöbb látogató érkezett a szezon előtti időszakban

– véli a Horvát Turisztikai Egyesület elnöke.

Ugyanakkor vannak olyanok, akik a lapnak nem látják teljesen rózsásnak a helyzetet: a zadari bérlők egyesületének elnöke, Daniel Radeta arra panaszkodott, hogy a sikeres év sokszor az időjárástól függ, emellett szerintük a kormány nem fektet be jól a turizmusba – például nincs elég szálloda, ahogy a reptér is kicsi.

Rovatok