Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban nőtt, a legtöbb helyen csökkent a migrációs nyomás

2023. június 16., péntek 22:00

Ugyanakkor 2017 óta így is most próbáltak a legtöbben bejutni illegálisan az Európai Unió területére.

Továbbra is a Földközi-tenger középső medencéje az Európai Unióba vezető legforgalmasabb migrációs útvonal. Az év első öt hónapjában az észlelések száma 158 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami a legmagasabb 2017 óta – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex pénteken, amit az MTI szemlézett.

A közlemény megjegyzi, az EU külső határainál 2023 első öt hónapjában 12 százalékos volt az illegális migráció emelkedése, ami leginkább Olaszországot érinti.

102 ezren próbáltak illegális úton bejutni az Európai Unió területére, míg csak Olaszországba 50 318-an.

Ugyanakkor – mint azt az MTI hozzáteszi – az áprilisi 14 ezerhez képest májusban kevesebben próbáltak lélekvesztőkön a jobb élet reményében bejutni az EU-ba.

Ezzel egy időben a Földközi-tengeri útvonalon, ami leginkább Görögországot és Ciprust érinti, 35 százalékkal csökkent tavalyhoz képest – idén eddig 10 285 ember próbált bejutni ezen az útvonalon az EU-ba. Emellett a Földközi-tenger nyugati részén, a főként Spanyolországot érintő útvonalon is csökkenésről számoltak be: mindössze 3977 illegális határátlépést jeleztek, ami kilenc százalékkal marad el a tavalyitól.

A Nyugat-Balkán országain keresztül az év első öt hónapjában 30 717 esetben kellett intézkedniük a hatóságoknak, ami 25 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. Ugyanakkor áprilishoz képest nőtt az illegális határátlépések száma: míg az előző hónapban 7140 illegális határátlépőt találtak, addig ez a szám májusban már 7937 volt.

Az Egyesült Királysággal közös tengerszakaszon az összesített adatok szerint 15 855-en próbálkoztak belépni illegálisan egy országba, ami 9 százalékos visszaesést jelent a tavalyi adatokhoz képest, míg az EU keleti határvonalánál Aljakszandr Lukasenka korábban emberek kihasználásával folytatott hibridháborúja óta csökkent az illegális határátlépők száma: eddig csak 2070-en próbálkoztak illegálisan bejutni az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országból. A jelentés szerint áprilisban mindössze 47-en, májusban már 162-en próbálkoztak Belaruszból illegális határátlépéssel.

Az MTI által szemlézett közlemény szerint a Frontex közleményét úgy zárta: a csökkenés oka elsősorban a hosszú ideje tartó rossz időjárással van összefüggésben.

Rovatok