Index Vakbarát Hírportál

Hannibal Lecter szállítását sem biztosították be úgy, mint a brazil drogbáróét

2023. június 16., péntek 13:43

Kiemelt biztonsági intézkedések közepette csütörtökön megtörtént az átadása a világ legismertebb brazil kábítószercsempészének, akit tavaly nyáron itt fogtak el hazánkban. Sergio Roberto de Carvalho kiadatásával kapcsolatban már június elején kiszivárogtak hírek, melyek arra engedtek következtetni, hogy a bűnöző Belgiumnak kerül kiadatásra.

Sergio Roberto de Carvalhót, a brazil hadsereg egykori őrnagyát a világ egyik legnagyobb drogkereskedőjeként tartják számon. Mint megírtuk, három állam – Brazília, az Egyesült Államok és Belgium – is kérte a brazil drogbáró kiadatását, miután hosszas hajtóvadászat után tavaly nyáron elfogták Budapesten.

Sokáig kérdéses volt, hogy melyik államnak adjuk ki a brazil drogbárót. A döntés a főügyészség szerint elsősorban Varga Judit igazságügyi miniszter kezében volt.

Mint az RTL brazil forrásaira hivatkozva megírtuk, a döntés valójában már június elején megszületett arról, hogy Carvalhót Belgiumnak szolgáltatja ki Magyarország – állítólag már a repülőgép is le volt ekkor foglalva.

A bűnöző Belgiumnak történt átadása hosszas egyeztető eljárást követően végül június 15-én történt meg a legmagasabb szintű biztonsági előírások betartásával – közölte a magyar rendőrség hivatalos oldalán.

Nem bízták a véletlenre a drogbáró szállítását

A NEBEK, a TEK, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Nemzeti Nyomozó Iroda egy előre összehangolt, pontos intézkedési terv alapján hajtotta végre a brazil férfi átadását. A büntetés-végrehajtási intézetből

rendőri kísérettel, lábbilinccsel, vezetőszíjjal, rendőri konvojban szállították át a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A TEK munkatársai gépfegyverrel a kezükben kísérték a férfit, míg az őt szállító és kísérő szolgálati gépkocsikat a magasból rendőrségi helikopter is biztosította. A KR NNI célkörözési fejvadászai a brazil férfit a reptér egy teljesen hermetikusan lezárt külön részén adták át a belga rendőrség célkörözési egységének.

Ezután Carvalhót a belga hadsereg különgépével szállították át Belgiumba, ahol a bíróság már az este folyamán elrendelte letartóztatását. Ezt követően az ország egyik legmagasabb biztonsági védelmével ellátott fegyházába szállították.

A brazil drogbáróval szemben tanúsított óvatosság a hatóságok részéről cseppet sem mondható túlzónak. A férfi olyan kiterjedt alvilági kapcsolatrendszerrel bír, hogy évekkel ezelőtt képes volt arra is, hogy halottá nyilváníttassa magát, majd hamis személyazonossággal éldegéljen.

A rendőrség tudomása szerint legalább tíz álnevet használt, melyek mindegyikéhez hamis igazolványai is voltak.

Elfogását követően kiadatási őrizetbe került, s egészen mostanáig a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben tartózkodott – írja a police.hu.

Rovatok