Index Vakbarát Hírportál

A diplomáciai és a védelmi stratégiáról tanácskozik az észak-koreai állampárt

2023. június 17., szombat 13:37

Több védelmi és stratégiai kérdést is érinteni fog az újonnan összehívott észak-koreai tanács, amelyen maga Kim Dzsongun is részt vesz. A tanácskozás várhatóan több napig fog tartani.

A diplomáciai és a védelmi stratégiáról tanácskozik az észak-koreai állampárt a „megváltozott nemzetközi helyzet” miatt. Részt vesz rajta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is – jelentette szombaton az észak-koreai állami média.

Ez a Koreai Munkapárt 8. Központi Bizottságának nyolcadik kibővített plenáris ülése – pontosított a KCNA hírügynökség.

A várhatóan több napig tartó tanácskozáson szóba kerül az idei első félévi gazdasági tervek felülvizsgálata is.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a tanácskozás hátterében az áll, hogy Phenjan meg akarja erősíteni kapcsolatait Kínával és Oroszországgal, valamint hogy egyre intenzívebb az amerikai-kínai rivalizálás, az ukrajnai háború Észak-Koreára is hatással van, és egyre szorosabb a részben Észak-Korea ellen összeálló amerikai-japán-dél-koreai együttműködés.

Phenjan csütörtökön újfent tesztelt két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát saját szárazföldje és a Japán-tenger felett. Pénteken pedig a dél-koreai Puszanba érkezett az Egyesült Államok egyik nukleáris meghajtású tengeralattjárója.

A USS Michigan – hat év óta az első ilyen típusú tengeralattjáró a dél-koreai vizeken – a szöuli védelmi minisztérium közleménye szerint közös, amerikai-dél-koreai haditengerészeti gyakorlatokban vesz majd részt.

Rovatok