Index Vakbarát Hírportál

Kijev nem tud kommunikálni Magyarországgal a hadifoglyok hazatéréséről

2023. június 17., szombat 22:01

Ukrajna továbbra sem tud kapcsolatba lépni a magyar ombudsmannal a Magyarországra szállított hadifoglyok ügyében. Ezt Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa jelentette ki.

„A magyar fél nem vette fel a kapcsolatot a hivatalunkkal. Személyesen kezdeményeztem a kommunikációt a magyar ombudsmannal. Még egy külön utat is szerveztünk neki Ukrajnába. Mindhiába” – mondta Dmitro Lubinec.

Szerinte Magyarország azt akarja megmutatni, az oroszok készek arra, hogy az ukrán állampolgárokat visszaadják Magyarországnak.

Dmitro Lubinec azt is hangsúlyozta, hogy az összes hadifoglyot azonosították, de ezt az információt még nem lehet nyilvánosságra hozni.

Az ukrán nagykövet egyelőre nem látogathatja meg a foglyokat. Ráadásul a magyarok nem veszik fel a kapcsolatot Ukrajnával mint érintett féllel – panaszkodott az ukrán ombudsman.

Ahogyan arról a hazai sajtóban elsőként beszámoltunk, közelmúltban orosz fogságba esett, ukrán oldalon harcoló kárpátaljai katonákat szállítottak Magyarországra. A történtek nagy port kavartak a nemzetközi politikában.

Később kiderült, hogy a foglyok szabadon bocsátásáért felelős programot Semjén Zsolt egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és az eset összefüggésben van Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójával. Ukrajnát senki sem értesítette a hadifoglyok elengedéséről. Az ukrán hírszerzés nemrég azt közölte, szerintük a hadifoglyokat Magyarországon politikai célokra, Oroszország éltetésére és Ukrajna kritizálására használják fel.

A történteket követően Bohdan Jaremenko ukrán parlamenti képviselő pengeéles kritikát fogalmazott meg Magyarországgal szemben. Az ukrán törvényhozás külügyi bizottságának volt vezetője a kárpátaljai hadifoglyok szabadon bocsátására reagálva azt írta: az ügy rávilágít a magyar–orosz kapcsolatok különlegességére, miközben Magyarország megszűnt az EU és a NATO politikájának részese lenni.

Rovatok