Index Vakbarát Hírportál

Gránátok robbantak a szerbek lakta koszovói városban

2023. június 17., szombat 18:06

A szerbiai kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője szerint ostromállapotok uralkodtak péntek este Mitrovica északi részén, ahol a rendőrség közlése szerint villanógránátok is robbantak.

Két villanógránát robbant fel péntek este a koszovói Mitrovica északi, szerbek lakta részén – közölte a koszovói rendőrség a Szabad Magyar Szó szerint.

A helyzet jelenleg stabil Észak-Mitrovicában, míg Leposavicban kisszámú tüntető gyűlt össze

– mondta el újságíróknak az Északi Regionális Rendőrség igazgatóhelyettese, miután az elmúlt napokban a Koszovó északi részén található rendőrállomások támadások célpontjai voltak.

Petar Petkovics, a szerbiai kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy pénteken este valóságos háborús ostromállapotok uralkodtak Mitrovica északi részén, amelyet Albin Kurti szerb elnök különleges erői „puskákkal és páncélos járművekkel felszerelkezve gyakorlatilag megszálltak”.

Továbbá felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fékezze meg Albin Kurtit, az „ideiglenes pristinai intézmények miniszterelnökét”, ha ez nem történik meg, nincs miről tárgyalniuk.

Mindenért Kurti és az őrült feje a felelős, meg az eszelős lépései, amelyekkel az egész térséget lángba akarja borítani. Végső ideje, hogy valaki észhez térítse, mert az a szándéka, hogy háborút robbant ki, és lángba borítja nemcsak Észak-Koszovót, hanem az egész régiót. Egy gyújtogatóról van szó, aki háborút akar

– hangsúlyozta Petkovics.

Hozzátette, hogy a koszovói különleges erők egységei mintegy 30 páncélossal vonultak a város déli részéből az északiba, ahol egy biztonsági gyűrűt hoztak létre, és ellenőrző pontokat állítottak fel. Szerinte mindez arról szól, hogy „Kurti folyamatosan provokál, és háborút meg összetűzéseket akar”.

Rovatok