Index Vakbarát Hírportál

Kétnapos tűzszünetről állapodtak meg a konfliktusban álló felek Szudánban

2023. június 17., szombat 14:55

A Szudánban folyó harci cselekményekben szemben álló felek megállapodást kötöttek a vasárnap kezdődő kétnapos tűzszünetről.

Az arab nyelvű Sky News katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a szudáni hadsereg és az ország különleges alakulatai megállapodtak abban, hogy „humanitárius okokból vasárnap és hétfőn betartják a tűzszünet rendszerét”.

A megkötött tűzszüneti megállapodás feltételeiről és a megállapodás előkészítésének folyamatába bevont esetleges közvetítőkről nem volt információ.

A szudáni helyzet a hadsereg vezetője, Abdel Fattah al-Burhan – aki egyben a kormányzó szuverenitási tanácsot is vezeti – és a félkatonai gyors támogató erők (RSF) vezetője, Mohamed Hamdan Dagalo (ismert nevén Hemedti) közötti nézeteltérések közepette eszkalálódott, aki al-Burhan helyettese a tanácsban.

A két katonai szervezet közötti fő vitapontok a szudáni fegyveres erők egyesítésének ütemtervére és módszereire vonatkoznak, valamint arra, hogy kit nevezzenek ki a hadsereg főparancsnokává: egy hivatásos katonatisztet, ami al-Burhan által preferált megoldás, vagy egy választott civil elnököt, ahogy Dagalo ragaszkodik hozzá.

Az  összecsapások április 15-én törtek ki a két katonai struktúra között egy merowe-i katonai bázis közelében Kartúmban.

Rovatok