Index Vakbarát Hírportál

Kigyulladt egy Fülöp-szigeteki komp a tengeren

2023. június 18., vasárnap 12:06

Nagy lánggal égett egy Fülöp-szigeteki komp a tengeren vasárnap. Fedélzetén összesen 120-an utaztak. A parti őrség közölte, a legénységet és az utasokat is kimentették, a tüzet pedig sikeresen eloltották.

Az M/V Esperanza Star nevű komp vasárnap hajnalban gyulladt ki, miközben Siquijor tartományból a Fülöp-szigetek középső részén fekvő Bohol tartományba utazott – írta az AP News.

A komp 65 utassal és 55 tagú legénységgel szelte a vizet, amikor tűz ütött ki a fedélzeten. A parti őrség hajóval közelítette meg a helyszínt, és vízágyúkkal több mint öt órán át oltották a lángokat. A komp hatalmas lánggal égett, a környéket beterítette a fekete füst.

Minden utas biztonságban van

– mondta az esetről Joy Gumatay, a parti őrség szóvivője. Hozzátette, az utasokat és a legénységet a Bohol tartománybeli Tagbilaran kikötővárosba szállították. A rendőrség nyomozást indított a baleset körülményeinek kivizsgálására.

Márciusban is hasonló történt

A Fülöp-szigeteki szigetvilágban gyakoriak a tengeri balesetek az erős viharok és a rosszul karbantartott hajók miatt. A tragédiákhoz a megengedettnél nagyobb utaslétszám, a hiányos egészségügyi és biztonsági előírások is hozzájárulnak. 

Mint ahogy mi is megírtuk, márciusban is tűz ütött ki egy 250 utast szállító komphajó fedélzetén a Fülöp-szigetek déli részénél. Legalább 31 ember meghalt, és 23 utas megsérült. Tavaly pedig hét ember halt meg, miután kigyulladt egy 134 embert szállító gyorsjáratú komp.

A legsúlyosabb baleset 1987 decemberében történt, ekkor a Dona Paz komp összeütközött egy üzemanyag-szállító tartályhajóval. A komp elsüllyedt, a baleset több mint 4300 utas halálát okozta.

Rovatok