Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin taktikát váltott, hogy még nagyobb csapást mérhessen az ukránokra

2023. június 18., vasárnap 19:40

Úgy tűnik, hogy megváltoztatták harctéri taktikájukat az oroszok, és tanultak az eddigi hibáikból. A fronton harcoló ukrán katonák arról számoltak be, hogy a háború most már egészen másképp néz ki, mint az első napokban.

Taktikát váltott az orosz hadsereg, hogy elkerüljék a további súlyos veszteségeket, és nagyobb csapást mérhessenek az ukránokra – írja a The New York Times amerikai szakértőkre és ukrán katonai forrásokra hivatkozva.

A lap birtokába jutott egy katonai harctéri jelentés, amely leírja, hogy márciusban Bahmut közelében az egyik ütközetben az orosz hadsereg magas képzettséget mutatott, és jobb felszerelésekkel is rendelkezett, mint korábban.

A jelentés szerint a szóban forgó rajtaütés egy türelmes, fegyelmezett hadművelet része volt, ami éles ellentétet mutatott a háború első napjaiban tanúsított, összeszedetlen orosz taktikával.

Ez az ütközet bizonyíték volt arra, hogy az orosz hadsereg tanul a hibáiból, és alkalmazkodik az ukrán taktikához.

Míg Oroszország a háború kezdetekor puszta tűzerővel nyert területet, addig az elmúlt hónapok területszerzései már a taktikaváltásnak köszönhetőek. Az orosz páncélososzlopok például már nem rohanják le azokat a területeket, ahol rövid idő alatt nagy veszteségeket szenvedhetnek. Ehelyett inkább drónokat és szondázótámadásokat alkalmaznak, hogy megtalálják az ukrán lövészárkokat. 

Miközben az ellentámadást az ukránok fejlett kommunikációs rendszerekkel és amerikai és európai fegyverekkel indították el. A moszkvai erők azonban javítottak a védelmükön, a tüzérségi koordináción és a légi támogatáson, és ezzel egy olyan hadjáratot indítottak, amely egészen másképp néz, mint a háború kezdeti szakasza.

Nyugati szakértők szerint ezek a fejlesztések valószínűleg keményebb ellenféllé teszik Oroszországot, különösen, ha védekező módon, a harctéri erősségeit kihasználva harcol tovább.

Az azonban biztos, hogy a több mint 900 kilométeres frontvonal mentén Oroszország katonai képességei továbbra sincsenek kiegyenlítve, hiszen rengeteg bebörtönzött rabot vezényeltek a frontra kiképzés nélkül. De nemcsak harcosoknak, hanem a lőszernek is híján van az orosz hadsereg, legalábbis ezt bizonyítja a kamikaze drónok bevetésének egyre nagyobb száma.

Megpróbálják megtalálni a századok, dandárok hátsó parancsnoki állásait, és nagy távolságból megsemmisítik őket, hogy minél jobban megzavarják az egységek közötti kommunikációt

– mondta az ukrán drónegység parancsnoka. Az orosz légierő az invázió kezdete óta átalakította taktikáját, és új lőszereket, köztük siklóbombák használ, hogy az ukrán erőket úgy támadhassa, hogy nem kockáztatja repülőgépeit.

Az orosz taktika javulását amerikai szakérők is elismerték, ugyanakkor úgy vélik, hogy Bahmut elfoglalása nagyrészt annak köszönhető, hogy a Wagner-csoport hajlandó volt rabokat is bevetni a harcokban.

Az ukrán katonák szerint valami egészen más történt

A Bahmutban harcoló ukrán katonák azonban egy olyan ütközetről számoltak be, amely egészen másképp végződött, mint ahogy elkezdődött. Nem a rabokon volt a hangsúly, sokkal inkább azon, hogy a wagneristák összehangolták a földi és tüzérségi egységeket az ukrán állások ellen, majd kis csapatokban gyorsan átkarolták őket.

Amikor az ukrán kézen lévő terület már az utolsó néhány háztömbre zsugorodott, az orosz erők például tüzérséggel lőttek egy ukrán kézben lévő épületet. Pillanatokkal az ukránok visszavonulása után pedig már orosz csapatok voltak bent.

„Az ukránok egyszerűen nem tudtak lépést tartani” – fogalmazott egy idegenlégiós katona. Az orosz stratégia ellensúlyozására az ukrán erők épületeket drótoztak be, amelyeket visszavonulás közben robbantottak fel.

A márciusi katonai jelentés szerint ezek a jól képzett katonák a Wagner-csoport zsoldosai voltak, akik hatékony tüzet és manővert használtak. Továbbá a legjobban felszerelt orosz katonáknak írták le őket.

De ez az eredményesség széles körben még nem jellemző az orosz hadseregre. Amerikai tisztviselők szerint bár Oroszország csiszolt a taktikáján, a csapatai összességében még nem váltak kifinomultabbá.

Hiszen a legtöbb tapasztalt orosz katona a háború elején elesett. A ma harcolók, beleértve a kevésbé képzett, nemrég mozgósított erőket is, nehezen tudnak támadó műveleteket végrehajtani, és nagy katonai egységek mozgását koordinálni. De az orosz harckocsik is jelentős veszteségeket szenvedtek, és az ukrán drónegység parancsnoka szerint az ellenségnek jelenleg nincs elég tankja.

Tankönyvi taktikát használtak az oroszok

A keleti, oroszok által megszállt Szvatovo város közelében Ruszlan Zubarijev, egy 21 éves ukrán katona, aki a Predator hívójelet használja, azt mondta, hogy az oroszok „tankönyvi taktikával” próbálták áttörni az ő lövészárkaik vonalát februárban.

Elmondása szerint az oroszok négy napon keresztül pusztították a lombozatot, hogy felfedjék az ukrán állásokat, majd egy páncélozott személyszállító járművel nyomultak előre, amit egy tucat katona kísért. Azonban szerinte a taktikai fejlesztések mit sem érnek, ha nem rendelkeznek elég információval. 

Mindent tökéletesen csináltak. De egyvalami nem jött össze nekik, mint mindig: nem rendelkeztek elég információval

– mondta Zubarijev.

Azonban az orosz légvédelem továbbra is ereje teljében van: zavarja az ukrán rádiójeleket, és a drónok kilövésére is képes. Ahogy az ukrán erők egyre előrébb nyomulnak, egyre inkább ki lesznek téve az orosz légierőnek.

„Hogy mi fog történni ezután, a fene se tudja. Nem érdekli őket, hogy mennyi veszteséggel fizetnek majd ezért” – tette hozza Zubarijev.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Vlagyimir Putyin 2022. november 23-án. Fotó: Contributor / Getty Images)

 

Rovatok