Index Vakbarát Hírportál

A tornádók után most perzselő hőhullám sújtja az Egyesült Államokat

2023. június 18., vasárnap 06:48

Az Egyesült Államok déli részének számos városában hűsölőközpontokat nyitottak a hétvégén érkezett hőhullám miatt szombaton, miután előzőleg tornádók pusztítottak a térségben.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat (National Weather Service) a hőség miatt figyelmeztetést adott ki Texas, Louisiana és Florida államok egyes részeire. A hivatalos előrejelzés szerint

Texas állam partvidéki részén a nagy páratartalom miatt a hőérzet eléri a 46 Celsius-fokot, míg Brownsville és Corpus Christi városokban megközelíti az 50 fokot.

A levegő mért hőmérséklete ugyanakkor ennél jóval alacsonyabb, 35 fok körül alakul, Dallasra 34 fokot jeleztek előre, miközben a páratartalom miatt a hőérzetet 40,5 fok. Louisiana államra és Florida déli részére hasonló hőmérsékleti értékekre hívta fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat a Mexikói-öböl térségéből érkező magas páratartalmú légtömegek miatt.

Közben Texas kormányzója katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a 8 ezer lakosú Perryton városát, ahol csütörtök este a tornádóban három ember meghalt, és a település jó része romba dőlt, mintegy 160 embert kellett orvosi ellátásban részesíteni.

A forgószél miatt a beállt hőségben mintegy ezer ember volt áram nélkül szombaton, és Greg Abbott kormányzó közlése szerint minden anyagi forrást biztosítanak a gyors újjáépítéséhez – írta az MTI.

Rovatok