Index Vakbarát Hírportál

Mintegy száz emberrel végzett az Indiában tomboló forróság

2023. június 18., vasárnap 19:19

Legalább 96 ember meghalt India két legnépesebb államában az elmúlt napokban a hőhullám miatt – közölték a hatóságok. A haláleseteket az észak-indiai Uttar Prades és a keleti Bihár államokból jelentették. A hatóságok figyelmeztették a hatvan év feletti és a különböző betegségekben szenvedő lakosokat, hogy napközben ne menjenek az utcára.

Uttar Pradesben 54-en haltak meg, valamennyien Ballia járásban. A hatóságok megállapították, hogy az áldozatok többsége hatvan év feletti volt, és valamilyen betegségben szenvedett.

S. K. Jadav balliai tisztiorvos elmondta, hogy az elmúlt három napban mintegy háromszáz embert szállítottak a járási kórházba, akinek a hőség miatt rosszabbodott az egészségi állapota. A paciensek mindannyian hatvan év felettiek; magas lázzal, hányással, légzési nehézségekkel és szív- és érrendszeri panaszokkal kerültek kórházba.

Balliában, valamint Uttar Prades középső és keleti részén szokatlanul nagy hőség tombol. Balliában vasárnap 43 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek, a szokásosnál öt fokkal magasabbat. A 25 százalékos páratartalom ráadásul tovább növeli a hőérzetet.

Bihár államban 42-en haltak meg az elmúlt két napban. Harmincöt haláleset kórházban történt az állam fővárosában, Patnában, ahol több mint kétszáz beteget ápolnak hasmenéssel és hányással. Patnában vasárnap 44,7 fok volt a csúcshőmérséklet.

Egyre elviselhetetlenebb a forróság

Indiában általában a nyári hónapok – április, május, június – a legmelegebbek, amíg a monszunesőzés beálltával nem csökken a hőmérséklet. Az elmúlt évtizedben azonban egyre magasabb lett a hőmérséklet. A hőhullámok idején az országban rendszerint súlyos vízhiány lép fel, az 1,4 milliárd lakos közül tízmilliók nem jutnak vízhez.

A klímaváltozás hatásait tanulmányozó World Weather Attribution tudományos kezdeményezés tanulmánya szerint a Dél-Ázsia egyes részeit áprilisban sújtó hőhullám valószínűleg javarészt az általános felmelegedés következménye.

Áprilisban 13 ember halt meg India pénzügyi fővárosában, Mumbaiban, több államban egy hétre bezárták az iskolákat.

Rovatok