Index Vakbarát Hírportál

Már hetedik alkalommal tüntettek Belgrádban az erőszak ellen

2023. június 18., vasárnap 12:49

Több tízezer ember gyűlt össze Szerbia fővárosában szombaton, hogy hetedjére is tiltakozzanak az erőszak ellen. Májusban több lövöldözéses tragédia történt Belgrádban, az emberek követelik a kormány felelősségre vonását.

A „Szerbia az erőszak ellen” címet viselő tiltakozás résztvevői továbbra is az erőszak és a kormány erőszakos kommunikációja ellen tiltakoznak.

A BELGRÁDIAK HETENTE VONULNAK AZ UTCÁRA, SZOMBATON ISMÉT TÖBB TÍZEZER EMBER VONULT FEL AZT SKANDÁLVA, HOGY „VUCSICS, TAKARODJ!”.

A tüntetők a szerb kormány politikusainak börtönruhás, életnagyságú képeivel vonultak fel – írta a Reuters.

A belgrádiak ezúttal rövidített útvonalon vonultak, a demonstráció mintegy három órán át tartott, és este kilenckor ért véget. Erőszakos megmozdulás nem történt. A Szabad Magyar Szó közölte, az emberek már nemcsak a fővárosban, de Újvidéken, Kragujevacon és Nisben is tüntettek. A helyi ellenzék közölte, a jövő héten tíz újabb városban szerveznek megmozdulásokat, ha a kormány továbbra sem reagál érdemben követeléseikre.

Elszabadult az erőszak 

A demonstrációk előzménye, hogy május harmadikán egy 13 éves fiú az iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített. Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén.

Először május 20-án vonultak utcára az emberek, a tüntetők mindenkori célja, hogy a kormány vonja vissza az erőszakos tartalmakat sugárzó televíziós csatornák műsorszórási engedélyét, és tiltson be bizonyos kormánypárti újságokat is.

Az emberek eleinte a gyász jeleként tüntettek, de a tüntetés később hatalmas haragmozgalommá fajult az ország elnöke, Alekszandar Vucsics hatalma ellen.

Rovatok