Index Vakbarát Hírportál

Amerikai külügyminiszter: Elengedhetetlen a katonai kommunikáció Kínával

2023. június 19., hétfő 21:13

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Pekingben megbeszélést folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, megfogalmazása szerint „a két ország közötti feszültségek csökkentése érdekében”.

Az államfő kijelentette, a találkozón előrelépést értek el az amerikai–kínai kapcsolatokban, továbbá azt is leszögezte, hogy a világnak stabil viszonyra van szüksége a két ország között.

A közük folyó párbeszédnek „mindig az őszinte és kölcsönös tiszteleten kellene alapulnia” – tette hozzá Hszi a kínai állami média közlése szerint.

Blinken elmondta a kínai vezetőnek, hogy Joe Biden amerikai elnök szerint az Egyesült Államoknak és Kínának kötelessége rendeznie a viszonyát.

„Washington elkötelezett is ennek érdekében” – tudatta az amerikai külügyminisztérium. Majd a találkozó után hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a kapcsolatok kezelése „kihívást jelent”.

Mélyponton a kínai–amerikai kapcsolatok

Az amerikai tárcavezető azt mondta, hogy a jövőben szívesen látnak vendégül kínai tisztviselőket az Egyesült Államokban, valamint reméli, hogy a mostani látogatása után vissza tudnak térni a nyitottabb kínai–amerikai kommunikációs csatornákhoz.

Blinken szerint a két ország közötti katonai kommunikáció is elengedhetetlen.

Az amerikai külügyminiszter rávilágított arra is, hogy országa kész együttműködni Kínával a közös érdekeltségű területeken, beleértve az egészségügyet és az élelmiszer-biztonságot is.

Majd Blinken azt közölte: megkérte a kínai kormányt, hogy „legyen nagyon körültekintő” abban az esetben, ha felmerül a gyanú, hogy kínai cégek Oroszországnak adnának el olyan technológiát, amelyet felhasználhat az Ukrajna ellen folytatott háborúja során.

Blinken öt év óta az első amerikai külügyminiszter, aki Pekingbe látogatott.

Hétfő reggel Vang Ji kínai külügyi államtanácsossal folytatott háromórás tárgyalást, amely után Vang kijelentette: mélyponton vannak a kínai–amerikai kapcsolatok, ennek gyökere pedig az Egyesült Államok „téves felfogása” Kínáról – adta hírül az MTI.

Rovatok