Index Vakbarát Hírportál

Fontos találkozó: Kína elnöke fogadta az Egyesült Államok külügyminiszterét

2023. június 19., hétfő 13:20

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Pekingben megbeszélést folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, megfogalmazása szerint „a két ország közötti feszültségek csökkentésének érdekében” – írja az MTI.

Az államfő kijelentette, hogy a találkozón előrelépést értek el az amerikai–kínai kapcsolatokban, és leszögezte, hogy

a világnak stabil viszonyra van szüksége a két ország között.

A köztük folyó párbeszédnek „mindig az őszinte és kölcsönös tiszteleten kellene alapulnia” – tette hozzá Hszi a kínai állami média beszámolója szerint. A Bloomberg szerint azt is közölte, hogy a két félnek bizonyos kérdésekben sikerült megállapodnia egymással, és ez „nagyon jó” (hogy mely kérdésekben állapodtak meg, azt nem fejtette ki). Mindeközben Vang Ji kínai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a feleknek választaniuk kell „párbeszéd és konfrontáció, együttműködés és konfliktus közt”.

Antony Blinken elmondta a kínai vezetőnek, hogy Joe Biden amerikai elnök szerint az Egyesült Államoknak és Kínának kötelessége rendeznie a viszonyát, és Washington elkötelezett is ennek érdekében – tudatta az amerikai külügyminisztérium. A tárca részéről Matthew Miller szóvivő is „produktívnak” nevezte a találkozót.

Joe Biden és Hszi Csin-ping is találkozhat

A Bloomberg szerint a találkozó után sokan arra számíthatnak, hogy javul Kína és az Egyesült Államok kapcsolata. Ezenkívül azért is volt pontos a hétfői meeting,

mert ezzel a találkozóval készítették elő Joe Biden és Hszi Csin-ping találkozóját, amelyre még ebben az évben sor kerülhet.

A megbeszélésre alig néhány hónappal azután került sor, hogy az Egyesült Államok és Kína viszonya a mélypont közelébe ért, miután kínai kémballonokat észleltek az Egyesült Államok légterében. Blinken akkor le is mondta pekingi útját a botrány miatt. Azóta a felek viszonya javult, de Tajvan helyzete és számos gazdasági-politikai kérdés miatt továbbra is érdekellentét van köztük.

Rovatok