Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az első autizmussal diagnosztizált ember

2023. június 19., hétfő 11:20

Sok autista kisgyerek szüleinek adott reményt Donald Triplett, akit az első autizmussal diagnosztizált férfiként tartanak számon. Volt főnöke úgy fogalmazott, hogy Triplett „a saját világában élt, de ha mondtál neki két darab háromjegyű számot, azokat gyorsabban összeszorozta, mint a számológép”.

Csütörtökön 89 éves korában meghalt Donald Triplett, aki arról volt ismert, hogy a világon nála diagnosztizálták elsőként az autizmust. Az NBC News kiemelte, az amerikai férfi ihlette az In a Different Key című könyvet, amely egy autista gyerek édesanyját mutatja be, aki azért keresi fel a férfit, hogy lássa, gyerekére milyen élet vár, ha felnő. A történetről dokumentumfilm is készült, Triplettről pedig számos orvosi tudományos cikk is született.

A férfi diagnózisa egy részletes, 22 oldalas levélből indult, amelyet édesanyja írt róla. A leírás a szülők megfigyeléseit tartalmazta a fiú adottságairól és viselkedéséről. A részletes beszámolót elküldték a baltimore-i Johns Hopkins kutatónak. A levél mára az autizmust kutatók alapvető dokumentuma, sokan most is tanulmányozzák a betegség kutatásánál.

A mississippi férfit tudományos körökben úgy emlegették: „az első eset”, azonban a Forest nevű amerikai kisvárosban, ahol élt, mindenki csak Donnak szólította. 

A férfi egy helyi banknál dolgozott, amely vezető alelnöke, Lesa Davis elmondta, Triplett 65 évig dolgozott a vállalatnál, amelynek édesapja, Beamon Triplett volt az egyik fő részvényese.

„Don figyelemre méltó egyéniség volt” – mondta Allen Breland vezérigazgató Triplettről. Hozzátette: „egyszerűen mindent érdekesnek tartott”. A férfi – aki 1958-ban végzett a Millsaps Főiskolán – szeretett golfozni, utazni, és gyakran repült egzotikus helyekre.

A saját világában élt, de ha mondtál neki két darab háromjegyű számot, azokat gyorsabban összeszorozta, mint a számológép

– mondta Breland.

Oliver Triplett, Donald Triplett unokaöccse elmondta, nagybátyja története sok autista gyermek szüleinek adott reményt.

Sokat segít, ha az emberek láthatják Dont, aki sikeresen beilleszkedett egy közösségbe. Az egész város bátorította és elfogadta őt. Ez reményt ad azoknak az embereknek, akiknek hasonló gyermekeik vannak. Láthatják, hogy ők is boldog és teljes életet élhetnek majd, ha felnőnek

– mondta.

Donald Triplett temetését hétfőn 11 órakor tartották a Forest presbiteriánus templomban.

Rovatok