Index Vakbarát Hírportál

Ismét elutazik Orbán Viktor, több ügyben is tárgyal majd

2023. június 19., hétfő 15:18

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a vajdasági Palicson részt vesz a Magyar–Szerb Stratégiai Együttműködési Tanácson Novák Katalin köztársasági elnök, Alekszandar Vucsics szerb államfő és Ana Brnabics szerb miniszterelnök társaságában – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn az erről szóló szerbiai sajtóhíreket.

Magyarország és Szerbia stratégiai partnersége, barátsága nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy hazánk jobban tudja kezelni az előtte álló példátlan kihívásokat, különösen az orosz–ukrán háború, a szankciós gazdasági válság, az illegális bevándorlás és az energiabiztonság ügyében – fogalmazott a sajtófőnök.

Ahogy arról beszámoltunk, legutóbb április végén járt Szerbiában a miniszterelnök. Akkor Belgrádban találkozott Aleksandar Vucsics szerb államfővel; a megbeszélés fő témája a két ország hadiipari együttműködésének elmélyítése volt.

A tárgyalásra elkísérte Szalay-Borovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója és Kovács József nemzeti információs államtitkár is. A tárgyaláson áttekintették Magyarország és Szerbia katonai együttműködésének lehetőségeit;

MEGÁLLAPÍTOTTÁK, HOGY A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN MEGNYÍLIK AZ ÚT A HADITECHNIKAI ÉS HADERŐFEJLESZTÉSI KOOPERÁCIÓ ÚJ SZINTRE EMELÉSÉHEZ.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucsics megvitatták az európai biztonsági helyzetet és az ukrajnai háború fejleményeit, valamint a Nyugat-Balkán európai integrációjának perspektíváit is.

Havasi Bertalan a magyar miniszterelnök bosznia-hercegovinai tárgyalásaival kapcsolatos híreket szintén megerősítve elmondta: Orbán Viktor csütörtökön hivatalos látogatásra Szarajevóba, majd Banja Lukába utazik.

Rovatok