Index Vakbarát Hírportál

Az alkotmánybíróság betiltott egy ellenzéki pártot Moldovában

2023. június 20., kedd 06:00

A moldovai alkotmánybíróság hétfőn alkotmányellenesnek nyilvánította, és ezzel gyakorlatilag betiltotta az ellenzéki Sor Pártot – közölte a moldovai sajtó.

Nicolae Rosca elnöklő bíró szerint az igazságügyi minisztériumnak bizottságot kell alakítania a párt felszámolására, illetve a Sor Pártot el kell távolítani az állami nyilvántartásból is.

A 2,6 millió lakosú ország fővárosában az utóbbi időben rendszeresek voltak a tüntetések, amelyeknek kezdeményezője a nyíltan oroszbarát Sor Párt volt, amelynek vezetője, Ilan Sor 2019 óta szökésben van.

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a politikust korrupció és Oroszország javára történő tevékenység vádjával. Az Izraelben tartózkodó Ilan Sort április közepén távollétében jogerősen tizenöt év szabadságvesztésre ítélték egymilliárd dollárnyi (340 milliárd forint) banki csalási botrányok ügyében.

A moldovai törvényhozás 101 képviselőjéből hatan a Sor Párt tagjai. A mostani döntés értelmében ugyan megtarthatják mandátumukat, de csak független képviselőként, és nem csatlakozhatnak más frakciókhoz sem, írja az MTI.

Rovatok