Index Vakbarát Hírportál

Készüljenek a nyaralók! Scipio hoz negyven fok feletti hőséget Olaszországba

2023. június 20., kedd 09:50

A hétvégéig borzasztó hőséggel, kánikulával kell számolni egész Olaszországban. Szardínia szigetén akár 43 fok is lehet, a párás forró hőhullám Afrikából érkezik, Rómában csütörtökön tetőzik a kánikula.

Szardínia szigetén 43 Celsius-fokot várnak, és a kánikula egészen a hétvégéig eltart egész Olaszországban a polgári védelem keddi figyelmeztetése szerint. Az év első Afrikából párás meleget hozó hőhulláma érkezett meg az országba. A meteorológusok a punok ellen harcoló ókori hadvezérről, Scipióról nevezték el.

Az előrejelzések szerint egészen péntekig tart a kánikula, amely negyven fok fölé emeli a hőmérő higanyszálát Szardínián: a sziget délnyugati részén 43 fokot várnak. A hőmérséklet megközelíti a negyven fokot Toszkána és Lazio tartományban is. Rómában csütörtökön tetőzik a kánikula az előrejelzések szerint.

A polgári védelem kiemelt figyelemre szólította fel az időseket, gyerekeket és betegeket, akiket arra kért, hogy ne menjenek utcára a nap legmelegebb óráiban. A tűzoltóság készen áll az esetleges erdő- és bozóttüzekre – írja tudósításában az MTI.

Az olaszok többsége még nem indult el vakációzni, a városok tele vannak lakosokkal és turistákkal. A gimnazisták szerdán kezdik el az írásbeli érettségit az irodalomdolgozattal. Az idén 536 ezer diák érettségizik.

Magyarországon is berobban a nyár

Kedden sok napsütésre lehet számítani, míg északkeleten és az Alpokalján csak néhol alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Nyugaton, északnyugaton megélénkülhet a délies szél. A nappali maximum-hőmérséklet 29 és 35 fok között alakulhat.

Tovább fokozódik a kánikula, így a szervezetünket érő hőterhelés. Különösen a szívbetegeket és időseket viselheti meg a nagy meleg, szédülés, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Alvászavarok is felléphetnek, csökkenhet a fizikai és szellemi munkavégző képesség.

Hajnalban és reggel viszonylag még friss lesz a levegő, érdemes ekkora időzíteni a szellőztetést. Délelőtt tíz és délután 4 óra között országszerte nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Rovatok