Index Vakbarát Hírportál

Ellopták XVI. Benedek pápa mellkeresztjét

2023. június 20., kedd 13:46

Különleges tárgyat loptak el tolvajok Traunsteinben. Ismeretlenek emelték el azt a mellkeresztet, amelyet XVI. Benedek a szülőegyházközségére hagyott. Egyelőre nem tudni, ki és milyen szándékkal áll a lopás mögött.

Ismeretlenek Bajorországban ellopták XVI. Benedek néhai pápa mellkeresztjét. Az egykori pápa a mellkeresztet a traunsteini szülőegyházközségére hagyta – közölte a bajor állami bűnügyi hivatal. Ott a „pápai mellkeresztet” hétfőn lopták el a város Szent Oswald-templomából.

Az elkövetők feltörtek egy falba ágyazott vitrint, és ellopták a mellkeresztet. Az ellopott tárgy értéke a katolikus egyház számára nem számszerűsíthető. Emellett feltörték a perselyt is, és ellopták a készpénzt.

Nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy ez egy célzott cselekmény volt. A lopást már hétfőn észlelték, és az LKA később vette át a nyomozást

– mondta a hatóságok szóvivője.

Kedden a Nemzeti Nyomozóhivatal (LKA) erői a helyszínen voltak, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek – írja a Spiegel

XVI. Benedek 2013 februárjában egészségügyi okokra hivatkozva mondott le. Ő volt 1415 óta az első katolikus egyházfő, aki erre a szokatlan lépésre szánta el magát. Ezután visszavonultan élt egy vatikáni kolostorban, ahol 2022. december 31-én, 95 éves korában meghalt.

Rovatok