Index Vakbarát Hírportál

A 2020-as belorusz tiltakozások több résztvevője is hosszú börtönbüntetést kapott

2023. június 21., szerda 19:29

Hosszú börtönbüntetésre ítélték szerdán Belaruszban az erőszakkal elfojtott 2020-as tüntetések 18 résztvevőjét – írja az MTI.

Három aktivistát távollétükben ítéltek el, mert már nincsenek az országban. Az elítéltek között van az ellenzék egyik kulcsfigurájának számító Vadzim Prakopjev, akit 25 év börtönre ítéltek „terrorista összeesküvés” címén. A távollétében elítélt ellenzéki aktivista újságíróknak elmondta, hogy szerinte a belorusz elnök, Aljakszandr Lukasenka „bűnöző rezsimje sorra osztja ki az elmarasztaló ítéleteket”.

Szintén az elítéltek között van Uladzislau Vajciacsovics volt katona a feleségével, fiával és mostohalányával. A férjet 21 év börtönnel, míg családtagjait 11-től 19 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtották. Egy másik volt katonát, Ihar Csamjakint a távollétében ítéltek 20 év börtönre.

A vádak között volt hatósági személy elleni erőszak, a kormány megbuktatására irányuló összeesküvés, valamint terrorizmus is.

A legenyhébb kiszabott büntetés 2 év, a legszigorúbb 25 év börtön volt.

Belaruszban a 2020-as, vitatott elnökválasztáson az országot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek. A csalást kiáltó ellenzék felhívása nyomán tömegtüntetések törtek ki, amelyeket a karhatalom kemény kézzel elfojtott. Több mint 35 ezer embert állítottak elő a megmozdulásokon, jogvédő csoportok és független sajtóorgánumok tucatjait záratták be.

A Vjaszna (Tavasz) belorusz emberi jogi szervezet szerint csaknem 1500 ember van börtönben Belaruszban ellenzéki tevékenység miatt. Köztük van a szervezet Nobel-békedíjas alapítója, Alesz Bjaljacki emberi jogi aktivista is, akit tízévi börtönbüntetésre ítéltek.

Rovatok