Index Vakbarát Hírportál

Magyar helikopter-baleset: a helyszínre utazik a vezérkari főnök

2023. június 21., szerda 16:45

Lezuhant egy magyar helikopter Horvátországban, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter délután rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze. Mint kiderült, a baleset helyszínére utazik Böröndi Gábor vezérkari főnök.

A Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített, amikor lezuhant.

A magyar honvédség gépén három katona tartózkodott, ketten szolgálat közben életüket vesztették, a harmadik társuk felkutatása még zajlik – közölte Szalay Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Az esemény kivizsgálása folyamatban van – tudatta.

A miniszter tájékoztatása szerint Böröndi Gábor vezérkari főnök a helyszínre tart.

A gyakorlatot, amelyben részt vettek, a zadari légikiképző-központon tartották.

Nem használják a gépeket, míg tart a vizsgálat

Mint arról már az Index is beszámolt, a honvédség legmodernebb, ötmilliárdos helikoptere zuhant le Horvátországban. Magyarország 2018-ban vásárolt meg egy húsz darabból álló flottát a németországi központtal működő Airbus Helicopterstől. Ezek a gépek voltak az első igazán nagy tételek a magyar kormány felpörgetett katonai beszerzései között: lépcsőzetes kifizetéssel összesen mintegy 100 milliárd forintot fizetett az új helikopterekért. A gépek a járulékos költségekkel és a személyzet kiképzésével együtt darabonként nagyjából 5 milliárd forintba kerültek.

Kérdésünkre a sajtótájékoztatón elmondták, hogy a gépeket addig nem használják, amíg a vizsgálat le nem zárul. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy mekkora a kár.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség saját halottjának tekinti a két katonát.

A horvát légierő is csatlakozott a kereséshez

Időközben a horvát védelmi tárca is megszólalt. Mint írták, a keresési művelethez a Horvát Légierő (HRZ) egy Pilatus PC–9-es repülőgépét és egy Mi–171Sh helikopterét is biztosították.

A Horvát Köztársaság védelmi minisztériuma mély részvétét fejezte ki a magyar fegyveres erők elesett tagjai családjainak, kollégáinak és barátainak – közölték.

Robert Hranj horvát vezérkari főnök elmondta, hogy a baleset kiképzés közben történt, amelynek a célja a hegyvidékes repülés gyakorlása. Ez a nemzetközi terv része.

A horvát Index egy sajtóközleményt is idéz, amelyben azt írják, hogy a legénység kötelessége volt figyelni a környezetre. A tájékoztatás megjegyzi, hogy a térképen minden helikopter számára jelölve vannak az akadályok, így a szélerőművek, az antennák, a rádióadók is.

Ami a vezetéket illeti, ott van. Közvetlenül a roncs fölött van egy elektromos vezeték

– fogalmaztak.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok