Index Vakbarát Hírportál

Döntött Izland, drasztikus lépés következik a bálnavadászatban

2023. június 21., szerda 06:54

Az eddig érvényben lévő, nem megfelelő módszerek miatt szeptemberig leáll a bálnavadászat Izlandon. Az illetékes minisztérium közlése szerint szakértőket is bevonnak a lehetséges fejlesztések kidolgozása érdekében.

Szeptemberig leáll a bálnavadászat Izlandon, egészen addig, amíg a parlament bevezeti a szigorúbb állatvédelmi szabályokat – számolt be erről a Bloomberg.

Svandis Svararsdottir halászati miniszter saját honlapján közzétett nyilatkozatában a döntéssel kapcsolatban azt írta: minderre azért volt szükség, mert a nagy testű bálnák vadászatakor mostanáig alkalmazott módszerek nem feleltek meg az állatjóléti törvénynek.

A Bloomberg az északi ország élelmiszer- és állategészségügyi hatóságának múlt havi jelentése alapján arról ír, hogy az állatok leölése hosszabb ideig tartott, mint azt a törvény lehetővé teszi.

Hozzátették, hogy a minisztérium kikéri a szakértők véleményét, hogy megvizsgálják a lehetséges fejlesztéseket, valamint jogi feltételeket a bálnavadászat további korlátozásának megállapításához.

Izland egyike annak a három országnak, amely a bálnavadászatot kereskedelmi célból végzi, Japán és Norvégia mellett. A halászati miniszter korábban úgy fogalmazott, hogy Izlandnak 2024-től fel kell hagynia ezzel a gyakorlattal.

A Humane Society International/Europe nevű állatvédő szervezet egyik közleménye szerint Izland még 2016-ban függesztette fel a Nemzetközi Természetvédelmi Unió által globálisan kihalással fenyegetettnek minősített uszonyos bálnák vadászatát a bálnahús japán piacának csökkenése miatt, és a 2018-as szezonban újraindította a vadászatot.

A cikkben az is szerepel, hogy 2019 és 2021 között mindössze egy minkebálnát, 2022-ben pedig 148 uszonyos bálnát öltek le.

Rovatok