Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden saját magát dicsérte adománygyűjtő útján

2023. június 21., szerda 06:55

Joe Biden amerikai elnök saját külpolitikai tapasztalatát és képességeit méltatta kaliforniai adománygyűjtő útján Athertonban, Steve Westly kockázati tőkebefektető otthonában hétfőn. Elsősorban hosszú hivatalban töltött idejét emelte ki érdemeként a 80 éves politikus.

„Valami felháborítót fogok mondani. Azt hiszem, tudok annyit az amerikai külpolitikáról, mint bárki más, beleértve Dr. Kissingert is” – jelentette ki Joe Biden Steve Westly kockázati tőkebefektető otthonában tartott beszédében.

Ezt csináltam egész életemben, az elmúlt 207 évben

– tette hozzá Biden, aki – feltehetően – viccelődni próbált saját korával.

A Nobel-békedíjas Henry Kissinger az 1970-es években az Egyesült Államok legfontosabb diplomatája és nemzetbiztonsági tanácsadója volt Richard Nixon és Gerald Ford hivatali ideje alatt. Kissinger idén töltötte be 100. életévét.

Az amerikai elnök saját külpolitikai erényeinek dicséretét azzal az állítással folytatta, miszerint ő figyelmeztette annak idején Kijevet, hogy Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát, illetve azt is előre megmondta, hogy a NATO egységét nem fogja megtörni az orosz invázió – számolt be a Bloomberg.

Biden azzal is elbüszkélkedett, hogy hosszú hivatalban töltött ideje alatt – tudniillik több mint három évtizedet töltött a külügyi hivatal elnökeként – a világ szinte összes vezetőjével alkalma volt találkozni.

Az Indexen írtunk róla, hogy Joe Biden egy rendezvényen dühbe gurult, mikor arról kérdezték, miért nevezik „nagy embernek” egy FBI-dossziéban. Az aktákban azzal vádolják Bident, hogy korábban alelnökként 5 millió dolláros kenőpénzt fogadott el egy ukrán üzletembertől.

(Borítókép: Joe Biden 2023. május 28-án. Fotó: Anna Rose Layden / Getty Images)

Rovatok