Index Vakbarát Hírportál

Beveti az MI-t a német bulvárlap, több száz alkalmazottat bocsátanak el

2023. június 21., szerda 15:07

A Bild című német bulvárlap több száz munkahely leépítését tervezi, miközben a digitális jövőre készülve fokozza a mesterséges intelligencia használatát.

A Németország legnagyobb példányszámú napilapját kiadó Axel Springer kedden e-mailben közölte a dolgozókkal, hogy a lap 18 regionális kiadásából hatot megszüntet, és a regionális irodák kétharmadát bezárja. A vállalat azt tervezi, hogy a Bild regionális lapjait a jövőben Berlinben készíti, és a regionális riporterek Berlinből kapnak majd utasításokat – közölték.

A szerkesztők, képszerkesztők, korrektorok és más, a nyomtatott lap előállításában részt vevő alkalmazottak szerepe „a jelenlegi formájában megszűnik” – áll a kiadó közleményében, amely a CNN-hez is eljutott.

A Frankfurter Allgemeine című német lap értesülése szerint mintegy 200 munkahelyet szüntetnek meg. A Bild jelenleg mintegy 1000 embert foglalkoztat, írja az amerikai kiadvány.

A bejelentésre három hónappal azután került sor, hogy Mathias Döpfner, az Axel Springer vezérigazgatója figyelmeztette a dolgozókat, hogy „jelentős” létszámleépítésre kerül sor a vállalat azon törekvésének részeként, hogy tisztán digitális kiadóvá váljon, amelyben a mesterséges intelligencia fontos szerepet játszik.

Nem az MI ír cikkeket

A Bild szóvivője a CNN-nek ugyanakkor azt mondta, hogy a munkahelyek megszüntetésének „semmi köze a mesterséges intelligencia használatához”, és hogy a technológiát az újságírók munkájának támogatására használják.

„A mesterséges intelligencia használata segít a kreativitás fokozásában. Viszont annak használatakor az újságírónak mindig duplán ellenőriznie kell a leadni kívánt cikket, nehogy hiba maradjon benne” – tette hozzá a szóvivő.

Az Axel Springer azonban a munkatársakhoz intézett feljegyzésében azt írta, hogy „egyértelmű MI-offenzívába kezd, mert erre is szükségünk van a kizárólag digitálisra való átálláshoz”, és hogy a nyomtatott kiadások előállításában részt vevő munkakörök „többsége” sérülékeny.

„Sajnos olyan kollégáktól is meg kell válnunk, akiknek a digitális világban a mesterséges intelligencia által kiváltott feladatai vannak, vagy akik jelenlegi képességeikkel nem találják meg a helyüket ebben az új felállásban” – írta az Axel Springer.

Rovatok