Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió Bírósága: Uniós kötelezettséget szegett Magyarország

2023. június 22., csütörtök 11:30

Nem felel meg az uniós jognak a gyakorlat, hogy a menedékkérelmekre vonatkozó szándéknyilatkozatokat csak a belgrádi vagy a kijevi nagykövetségen lehet beadni az uniós bíróság szerint. A kormány a koronavírusra elleni védelemre hivatkozott, de a bíróság szerint éppen ezzel volt ellentétes a szabályozás.

A 2020-ban hozott új magyar szabályozás szerint nem uniós állampolgárok Magyarországon csak akkor igényelhetnének nemzetközi védelmet, ha a kérelmet Európai Unión kívüli magyar nagykövetségen nyújtják be, majd ezt követően speciális beutazási engedély birtokában léphetik csak át a magyar határt. A menedékkérelmekre vonatkozó szándéknyilatkozatokat csak a belgrádi vagy a kijevi nagykövetségen lehet beadni.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, ez az ügy végződött az Európai Bíróságon.

Az uniós bíróság megállapította, hogy ezzel a szabályozással Magyarország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit. 

Szerintük a feltételt a vonatkozó irányelv nem írja elő, sőt az ellentétben áll az irányelv által elvárt, a nemzetközi védelem megadására irányuló eljáráshoz való hatékony, könnyű és gyors hozzáférés biztosítására irányuló célkitűzéssel – írja a HVG

Ezen túlmenően megfosztja azokat az embereket a menedékjog kérelmezésétől, akik harmadik országbeli állampolgárok vagy hontalanok. Emellett szerintük a kérelmezők utaztatása miatt potenciálisan kiteszi más országok állampolgárait a fertőzés veszélyének, tehát nem alklamas a világjárvány megfékezésére.

 

Rovatok