Index Vakbarát Hírportál

Nyugtatókkal etették az óvodásokat Tajvanban

2023. június 22., csütörtök 11:04

Erős nyugtatókat adtak a gyerekeknek egy tajvani óvodában. Az érintett gyerekek szülei az elvonási tünetek jelei után fordultak a hatóságokhoz. Vasárnap több százan tüntettek Új-Tajpej városában, ugyanis felháborítónak tartják, hogy a helyi hatóságoknak hetekbe telt elvégezni a begyógyszerezett gyerekek orvosi vizsgálatát.

A tajpeji botrány május 14-én robbant ki, amikor három szülő feljelentést tett a rendőrségen. A szülők szerint gyerekeik február és április között ingerlékenyek lettek és saját testi épségüket veszélyeztető magatartást tanúsítottak. Azt mondták, hogy a kicsik szerint az óvónők gyógyszert adtak nekik.

A CNN információi szerint az új-tajpeji kerületi ügyészséget először május 15-én értesítették az ügyről. Három nappal később a rendőrség elrendelte az óvoda átkutatását, valamint a térfigyelő kamerák felvételeinek bemutatását. Június elejére már több mint egy tucat szülő jelentette az esetet a rendőrségnek, ezek után a városi hatóságok drogtesztet ajánlottak fel az óvodába járó összes gyereknek.

A gyerekeken végzett orvosi vizsgálatok barbiturátok és benzodiazepinek – kétféle központi idegrendszeri depresszáns, azaz nyugtató – nyomait mutatták ki.

A helyi oktatási hivatal elrendelte az óvoda bezárását, valamint 150 ezer tajvani dollár (körülbelül 1,6 millió forint) bírságot szabott ki rá.

A rendőrség kihallgatta az óvoda igazgatóját és négy óvónőjét, akiket óvadék ellenében szabadlábra helyeztek. Bírósági tárgyalásuk dátumát még nem tűzték ki.

Vasárnap több százan tüntettek Új-Tajpej városában, miután felháborítónak tartják, hogy a helyi hatóságoknak hetekbe telt elvégezni a begyógyszerezett gyerekek orvosi vizsgálatát.

Az incidens hatalmas felháborodást keltett országszerte, az ügy hatással lehet a 2024 januárjában esedékes tajvani elnökválasztásra, amelyen Új-Tajpej város hivatalban lévő polgármestere, Hou Yu-ih az ellenzéki Kuomintang pártot képviseli.

Rovatok