Index Vakbarát Hírportál

Elítélték Magyarországot Strasbourgban, lesöpörték a magyar kormány érveit az asztalról

2023. június 22., csütörtök 18:14

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának friss döntése értelmében Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy nem biztosítja a transz emberek számára a nem- és névváltoztatás lehetőségét.

A Transvanilla Transznemű Egyesület ügyfele 2020 előtt kérvényezte a nem- és névváltoztatást, ám a magyar hatóságok jogszabályi hiányosságokra hivatkozva elutasították a kérelmét – hívta fel a figyelmet a Háttér Társaság.

Mint írták, a strasbourgi bíróság most megerősítette, hogy az Egyezmény 8. cikke védi az egyén nemi identitását mint a személy identitásának részét. Az EJEB hangsúlyozta továbbá, hogy a 8. cikk alatt a tagállamoktól elvárt, hogy gyors, átlátható és elérhető eljárásokat biztosítsanak a transznemű személyek jogi elismerésére.

A strasbourgi bíróság lesöpörte az asztalról a magyar kormány érveit, miszerint bírósági felülvizsgálattal a kérelmező jogorvoslatot kaphatott volna a szabályozás egyértelműségéből adódó problémákra.

A Bíróság megállapítja, hogy a jelen ügy körülményei olyan jogalkotási hiányosságokat és súlyos szabálytalanságokat tárnak fel, amelyek a kérelmezőt a magánéletével és személyes identitásának elismerésével kapcsolatban kínzó bizonytalanságban hagyták

– közölte a testület.

Emlékeztettek arra, hogy Magyarországon a 33-as paragrafus 2020-as törvénybe iktatása óta nincs lehetőség a nem és a név jogi elismerésére. A nem jogi elismerésének tilalma előtt pedig már évek óta nem hoztak döntéseket a beadott kérelmek ügyében, így súlyosan sérülnek a transz emberek alapvető jogai – tették hozzá.

„Az ilyen nemzetközi fórumokon megnyert ügyek több szempontból is nagyon fontosak. Elsősorban ügyfeleink számára, akik sokévnyi pereskedés után léphetnek előre az életükben. Emellett fontos üzenet a közösségünk számára, hiszen egyértelmű állásfoglalás a nemzetközi jog képviselőitől, hogy a transz emberek jogainak védelme mellett teszik le a voksukat. Nem utolsósorban pedig üzenet a magyar állam felé, hiszen továbbra is adósok azzal, hogy biztosítsák a nem- és névváltoztatás lehetőségét” – nyilatkozta dr. Sebestyén Andrea, a Transvanilla Transznemű Egyesület programmenedzsere.

Rovatok