Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: Nem támogathatjuk Ukrajna tagjelöltségét a nemzeti kisebbségek védelme nélkül

2023. június 22., csütörtök 18:01

Magyarország elkötelezett az Európai Unió bővítése mellett, támogatja Ukrajnát, Moldovát és Grúziát európai integrációs erőfeszítésükben – közölte Varga Judit a Facebook-oldalán. Az igazságügyi miniszter ugyanakkor megjegyezte, hogy az Európai Bizottságnak felül kell vizsgálnia, mennyire veszi komolyan Ukrajna a nemzeti kisebbségek védelmét.

Varga Judit minderről azzal kapcsolatban írt a közösségi oldalán, hogy az Európa-ügyi miniszterek csütörtöki stockholmi informális tanácsülésén Ukrajna, Moldova és Grúzia uniós csatlakozásának kérdése volt napirenden.

Bár elismerjük Ukrajna eddigi erőfeszítéseit a tagjelölti státusz kritériumainak teljesítése kapcsán, van, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül

– jelentette ki Varga Judit a posztban.

Hozzátette: az Ukrajnában élő magyar kisebbség miatt Magyarország kiemelten fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek 2015 előtti jogainak visszaállítását. Kiemelte, a nemzeti kisebbségek védelme alapvető uniós érték, és Magyarország elvárja az Európai Bizottságtól, hogy ellenőrizze Ukrajna megfelelését ezen a területen is.

Varga Judit szerint Ukrajna valamennyi törvényében biztosítani kell a nemzeti kisebbségek jogait, különös tekintettel az oktatási törvényre, az államnyelvtörvényre, a nemzeti kisebbségekről szóló törvényre.

„Ebből következik, hogy mi, magyarok nem támogathatunk előrelépést a tagjelölti státusz felé Ukrajna esetében a nemzeti kisebbségek jogainak garantálása nélkül” – olvasható a bejegyzésben.

Rovatok