Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe kerülhet az osztrák újságíró, aki egy önkormányzat pazarlásáról írt

2023. június 23., péntek 14:40

Egy osztrák újságíró megírta, milyen kétes ügyletek zajlanak egy ausztriai önkormányzatnál, ám most mégis őt üldözi a hatóság. A telefonját és a laptopját már lefoglalták.

Franz Miklautz újságíró, a Mediapartizan nevű oknyomozó portál vezetője a klagenfurti önkormányzat pazarló gazdálkodásáról írt cikket még februárban. Azt állította, hogy az egyik vezető a szokásos fizetésén felül 70 ezer eurónyi (26 millió forint) pluszpénzt kapott azért, mert 800 órányi túlmunkát halmozott fel 2022-ben – számolt be a Transzparens Újságírásért Alapítvány.

A cikk megjelenését követően az osztrák hatóságok nem az önkormányzatnál kezdtek el vizsgálódni a kétes ügylet miatt, hanem eljárás alá vonták az újságírót. Úgy vélik, a hivatal egyik munkatársa hívhatta fel Miklautz figyelmét a furcsa pénzmozgásra, és a rendőrség most próbálja kideríteni, ki lehetett az informátor. Az illetőt ugyanis hivatali visszaéléssel gyanúsítják, míg az újságírót abban való részvétellel.

A rendőrség azóta már lefoglalta Miklautz telefonját és laptopját, és ha bűnösnek találják, akkor az osztrák törvények szerint akár három évet is kaphat, amiért nyilvánosságra hozta az információt.

Ausztriában nagy felháborodást váltott ki az eset, több újságírószervezet is kiállt az eljárás alá vont sajtómunkás mellett. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet szerint sajtószabadság elleni támadásról van szó.

Rovatok