Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt Dél-Afrikában, sokan meghaltak

2023. június 23., péntek 14:51

Illegális bányászok kutattak arany után egy használaton kívüli bányaaknában Dél-Afrikában. A helyszínen gázrobbanás történt, több mint harminc ember meghalt. A holttestek többségét nem tudják felhozni a felszínre, ugyanis a helyszínen még mindig rendkívül magas a metángázszint.

Legalább harmincegy ember meghalt Dél-Afrika Szabadállam tartományában, Welkom város térségében, miután gázrobbanás történt egy használaton kívüli bányaaknában – közölte a dél-afrikai kormány pénteken.

Az áldozatok valószínűleg illegális bányászok voltak, akik a szomszédos Lesothóból érkeztek.

A robbanás feltehetően május 18-án történt, de a holttestek többsége még mindig a föld alatt van, ugyanis a bányában még mindig magas a metángázszint, így a mentőcsapatok nem tudják megközelíteni a tragédia helyszínét  – derül ki az ásványkincsekkel és energiaügyekkel foglalkozó minisztérium közleményéből.

Eddig három holttestet sikerült felszínre hozniuk a környéken dolgozó, szintén illegális bányászoknak. A robbanás után további tizenhat bányász átadta magát a hatóságoknak.

Dél-Afrika régi aranykitermelési területein elterjedt az illegális talajkutatás, a bányászok zárt és gyakran veszélyes aknákba szállnak alá. A szóban forgó tárna korábban a legnagyobb aranykitermelő vállalatnak, a Harmonynak a tulajdonában állt. A minisztérium szerint a bánya utoljára az 1990-es években működött.

Rovatok