Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump után Joe Biden ellen is büntetőeljárást kezdeményeznének

2023. június 23., péntek 11:54

Lauren Boebert coloradói kongresszusi képviselő és Marjorie Taylor Green georgiai kongresszusi képviselő esküszegés miatt vonná vádeljárás alá Joe Biden amerikai elnököt. A Fehér Ház „minden alapot nélkülöző politikai mutatványnak” nevezte a büntetőeljárási indítványt.

Esküje megszegése miatt vonná vádeljárás alá két republikánus képviselő az Amerikai Egyesült Államok elnökét, Joe Bident – írja az Infostart. A lap szerint minimum két olyan republikánus képviselő van, aki azt akarja, hogy a kongresszusban rendezzenek szavazást Biden elnök és kormányzata tagjai elleni indítandó büntetőeljárásról.

A dolog odáig jutott, hogy Lauren Boebert coloradói kongresszusi képviselő a héten magánindítványával arra akarta kényszeríteni az alsóházat, hogy szavazzon egy ilyen határozati javaslatról.

Joe Biden megsértette esküjét, mert nem tartatta be a bevándorlási törvényeket, és nem zárta le az amerikai–mexikói határt a szintetikus, fentanil nevű drog csempészei számára. A vádeljárás személyes kérdés minden coloradói számára, aki a fentanil miatt elvesztette egy családtagját

– jelentette ki Boebert.

A Twitteren továbbá arról is írt, hogy a republikánusoknak össze kell tartaniuk, és el kell zavarniuk Biden elnököt hivatalából „a déli határ védelmével kapcsolatos kötelességének elhanyagolása miatt”.

Nemcsak Joe Biden büntetését követelik, hanem a Donald Trump vádemelésében főszerepet játszó demokrata képviselőét, Adam Schiffét is. Húsz republikánus a demokraták mellé állva a múlt héten levette a napirendről, hogy Adam Schiffet 16 millió dollárra büntessék. Szerdán azonban úgy tűnt, ezt a javaslatot nem sikerült kisiklatni, és mégis szavazásra viszik.

Eközben egy másik szélsőjobboldali politikus, Marjorie Taylor Green nemcsak az amerikai elnököt, de két kormánytagját, az FBI igazgatóját és a Capitolium-ostrom résztvevői ellen eljáró ügyészt is vád alá helyezné.

A Fehér Ház „minden alapot nélkülöző politikai mutatványnak” nevezte a vádeljárási indítványt. Ian Sams elnöki szóvivő szerint „ahelyett, hogy az elnökkel dolgoznának az amerikaiak számára fontos kérdésekben, mint az infláció és az egészségügy, a szélsőséges republikánus képviselők a figyelmet keresik, és nem próbálnak segíteni az egyszerű embereken”.

A republikánusok végül úgy döntöttek, nem az elnöki vádemelési indítványról szavaznak, hanem arról, hogy a témát megvitassák-e a két házbizottságban.

Rovatok